Hirdetés

Az olaszok szerint 1 milliárd eurónyi adót nem fizetett meg a Google

Olaszország 1 milliárd eurónyi kifizetetlen adót (és büntetést) vár a Google-től. A Google azt mondja, mindenhol eleget tesznek az adótörvényeknek.

Olaszország azt mondja, hogy a Google-től 1 milliárd eurónyi befizetetlen adót (és büntetést) vár. Minderre hét évvel azután kerül sor, hogy Rómában kiegyezett az adóvitában a Google.

A Google azt mondja, minden országban eleget tesznek az adótörvényeknek, ahol működnek. Azt is jelezték, hogy együttműködnek a hatóságokkal.

Az olasz adóhatóság már elindította a vonatkozó ügyet, amely a szakértők szerint vagy megegyezéssel vagy jogi fellépéssel ér majd véget. A jól értesült források szerint a vizsgálat 2022. decemberében indult el, és a 2018 és 2022 közötti időszakra vonatkozik.

Ezúttal is azt nehezményezik, hogy a Google nem fizette meg az adókat az Olaszországban generált bevételek után.

2017-ben az olasz dolgozók miatt volt vita, most az országban lévő digitális infrastruktúra miatt van nézeteltérés, az adóhatóság szerint ugyanis ez működést és árbevétel-generálását tesz lehetővé. Ugyanilyen elven egyeztek ki egyébként nemrég adókérdésben az olaszok a Netflix vezetőivel. A jól értesült források szerint ha itt is megállapodnak, akkor a gyakorlatot minden webes multicégre kiterjesztik, amelyikkel gondja volt a hatóságoknak.

Előzmények