A Google ráhajt a vérnyomásunkra és a vércukorszintünkre is

A mai híradás, mely a Google és az IBM újabb együttműködési megállapodásáról szól, valószínűleg további vitákat fog kiváltani, mivel a Google legújabb törekvése már nem csak arról szól (gondoljunk a Google Earth hasznos, ám kockázatos lehetőségeire: pl. a GPS-adatok felhasználásának a napokban ingyenessé vált lehetőségére), hogy megszerezze és kezelje felhasználói keresési történetét, személyes adatait és fényképeit, hanem – némiképp kilépve a virtuális világból – az IBM segítségével a Google Health platformon már az emberek fizikai, testi jellemzőihez is hozzájutnak valós időben – már ha a felhasználók ezt megosztják velük.

A közös projekt a tavaly májusban indított Google Health nevű szolgáltatásra épül, mely bevallott célja szerint a páciensek és az orvosok közötti kommunikációt egyszerűsítené, a tervek szerint például komolyan csökkenthetné az orvoslátogatások számát, illetve a felhasználó egészségügyi profiljának megalkotásával a betegek életét is megkönnyítené.

Hirdetés

Ám az eddigiek szerint a személyes fiókokra épülő adatbázis csak az emberek által manuálisan feltöltött adatokat tartalmazta. Az IBM-mel kötött szerződés viszont egy olyan rendszer és eszköztár kiépítését szolgálja, melynél a személyi diagnosztikai eszközök adatait (vérnyomásmérő, pulzusszámláló, vércukorszintmérő stb.) drótnélküli kapcsolat segítségével lehetne közvetlenül, kvázi valós időben feltölteni az adott személy fiókjába. Ezeket az adatokat aztán a felhasználó, ha akarja, megoszthatja orvosával is.

Google Health

Az IBM képviselője azzal érvelt a módszer hasznossága mellett, hogy ez olyan magas szintű szolgáltatás lenne, mint például azok a valós időben adatokat szolgáltató autókövető rendszerek, melyeket már széles körben használnak, s melyek például egy balesetről azonnal értesítik a hatóságokat. A Google Healthbe beépített monitorozás még fontosabb lenne – érvelt Dan Pelino –, mivel az egészségügyi katasztrófahelyzeteket, illetve azok előjeleit közvetítené, s így hatékonyabbá tenné a megelőzést és a segítségnyújtást (például jelezhetné a közelgő infarktusra utaló szimptómákat).

A Forbes magazin szerint a Google kissé nehézkesen induló „digitális egészségügyi ellátása” a cég iparági lobbizásának köszönhetően nem áll rosszul, s az új elnök, Barack Obama támogatni kívánja egy 20 milliárd dollárba kerülő digitális egészségügyi rendszer bevezetését és általánossá tételét. A tesztüzemek már folynak, s az IBM technológiája (Websphere platform) esetében – mely az orvosi műszerekről származó adatok összegyűjtését és felhasználhatóvá tételét segíti elő – jelenleg a biztonsági megoldások kipróbálása zajlik. Ezek a munkák Kanadában és Dániában állnak előrehaladott állapotban, s most szeretnék az Egyesült Államokban is elindítani a programot.

Google Health

Ugyanakkor, ahogy már korábban is beszámoltunk róla, igen komoly adatvédelmi aggályok merültek fel a technológiával kapcsolatban. A kritikusok megemlítik például azt, hogy így egy magáncég, a Google százmilliók érzékeny adatainak kezelőjévé válik, s az internet működését ismerve, komolyan megnő az adatvesztés, valamint az illegális adatszerzés kockázata, ráadásul roppant nehéz lesz majd ellenőrizni, hogy a Google – mondjuk a gyógyszeripar igényeit kiszolgálva – nem él-e majd vissza a betegek adataival.

Ez utóbbi vádat a Google határozottan visszautasítja, sőt a Google Health teljesen hirdetésmentes működését garantálják – mint Roni Zeiger, a Google Health termékmenedzsere elmondta: a beérkező adatok felett a felhasználók százszázalékos felügyeletet gyakorolnak. Az IBM pedig ezekre a kifogásokra azt válaszolta, hogy ha az emberek banki tranzakcióknál, közigazgatási ügyeknél stb. rábízzak személyes adataikat az internetre, akkor az egészségügy vajon miért lenne kivétel.

Azóta történt

Előzmények