Bővült a Gmail: már videobeszélgetést is lehet folytatni

A Google az elmúlt évek alatt rengeteg online alkalmazást fejlesztett, vásárolt meg, s a legutóbbi időkben azt tapasztalhatjuk, hogy elindult ezeknek az eddigieknél is szorosabb integrációja – elég egy friss példára utalni: a Google Translate együttműködik már a YouTube-bal is, így a feliratozott videók esetében lehetséges a szövegek automatikus fordítása. Sőt, tegnaptól a Google Reader is tudja már ezt.

Hirdetés

A legdinamikusabban talán a levelezőszolgáltatást fejlesztik, s a fiókok tegnap óta már alkalmasak videobeszélgetések folytatására is. A Video and Voice használatához telepíteni kell egy nem Flash-alapú plug-int a böngészőbe, mely a Chrome-ot, a Firefox 2.0+-t, az Internet Explorer 7-et, és a Safari 3.0-t támogatja. Telepítés után elegendő a Gmail chatlistáján kiválasztani egy nevet, s ha a másik oldalon is van mikrofon, kamera és plug-in, akkor már mehet is a videobeszélgetés. Emellett egyoldalú adásra is van lehetőség, ha az egyik oldalon nincs meg a megfelelő hardver, valamint csak hangos beszélgetésre is mód van, kép nélkül.

Ez a technológia egyébként nem a Google saját fejlesztése, eredetileg a tavaly megvásárolt Marratech nevű cég portfoliójába tartozott. Az alkalmazás egyelőre még nem olyan kiforrott, mint a Skype bizonyos szolgáltatásai, tehát nem lehet telefonszámokat hívni vele, nincs rögzítési lehetőség, s csak két emberrel lehet konferenciázni.

Azóta történt

Előzmények