Hirdetés

Az orosz GPS-t Putyin kutyája teszteli

Oroszország hagyománytisztelő: 1957 novemberében a Szputnyik-2 fedélzetén egy kutya, a híressé vált Lajka indult (utolsó) útjára az űrbe, s most az új orosz műholdas helymeghatározó rendszer, a GLONASZSZ tesztjéhez is egy kutyát használnak fel.

Ám jelentős a különbség, mivel míg ötven évvel ezelőtt egy kóbor állatot választottak a kísérlet alanyául, addig most, amikor az eb életét nem fenyegeti veszély, Oroszország miniszterelnöke, Vlagyimir Putyin saját, Konyi nevű fekete labradorját látta el egy olyan hazai gyártmányú nyakörvvel, mely egy GPS-vevőt (pontosabban: GLONASZSZ-vevőt) is tartalmaz.

A gesztus természetesen szimbolikus, s az orosz viszonyok ismeretében nem meglepő, hogy a műholdas rendszer propagandája nem állami jelképekhez, hanem a kormányfő személyéhez kötődik. A pénteki eseményről, melynek keretében először Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes számolt be a projekt állapotáról, majd pedig ünnepélyesen felcsatolták a vevőt Konyi nyakára, az egész orosz (jórészt állami kézben lévő vagy állami irányítás alatt álló) média beszámolt.

S hogy a szimbolikus gesztusok ne fogyjanak el, igen érdekes párbeszédek hangzottak el. A mindössze 17 dekás nyakörvben az akku kímélése végett a szerkezet automatikusan kikapcsol akkor, ha a kutya nem mozog. Ezt Ivanov így igyekezett megmagyarázni Putyinnak: „Ha a kutya egy helyben van, nem mozog, mert mondjuk valahol az erdőben – már bocsánat – belefeküdt egy tócsába, akkor az akkumulátor energiatakarékossági célból nem működik.” Erre Putyin közbevágott: „Az én kutyám nem malac, nem fekszik pocsolyába.” Később pedig, amikor a kutya új nyakörvével sétálgatott a miniszterelnöki rezidencia előtt, Ivanov megjegyezte, hogy a kutya elszomorodott, mert vége a szabad életnek. Putyin ezzel nem értett egyet, mondván, tetszik neki, mert csóválja a farkát.

A GLONASZSZ kiépítése egyébként lassabban halad, mint tervezték, hiszen idén nyárra ígérték, hogy ilyen nyakörvet már minden orosz polgár vásárolhat, ám csak év végére lesz működőképes a 18 műholdból álló alaprendszer, mely már Oroszországot képes lesz ellátni, s a jövő évben bővítik ki még további műholdakkal, hogy legalább a 24-et elérjék (2011-re összesen 30 egységből áll majd a teljes rendszer), mivel legalább ennyi kell az egész Föld lefedésére.

Azóta történt

Előzmények