A GKM és az IT-ipar együtt dolgozik a széles sáv terjesztéséért

Hirdetés

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) 2007–2010-re szóló stratégiája alapján az információs társadalom fejlődését a materiális és kognitív feltételek javításával, valamint a releváns tartalomkínálat bővítésével egyaránt elő kívánja segíteni, s e cél elérésének érdekében Bóna Ákos, a GKM infokommunikációs ügyekért felelős szakállamtitkára szakmai találkozót hívott össze – adja hírül az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) hírlevele.

A minisztériumi kezdeményezés három akciótervre épül: Digitális Írástudás Akcióterv (DIAT), Szélessávú Akcióterv (SZAT) és eGazdaság Akcióterv (EGAT). Az IVSZ beszámolója szerint a találkozón a SZAT, a széles sávú hálózatok bővítésének akcióterve volt a fő téma. A kormány által 2005 végén elfogadott Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSZS) strukturált és egységes rendszerbe foglalta azokat a programokat, amik a széles sávú elektronikus kommunikáció útjában álló korlátok lebontását célozták, s a SZAT ennek gyakorlati megvalósítását célozza.

De az akciótervben szerepel az a megállapítás, hogy a releváns adatok hiánya a passzív hálózati infrastruktúra szintjén nehezíti a fejlesztési programok kidolgozását. A hiátus megszüntetése, a Magyarország meglévő helyközi hordozóhálózati, azaz gerinc-, plusz körzethálózati alapinfrastruktúráját feldolgozó hiteles adatbázis létrehozása érdekében hívta össze most a GKM egyeztetésre a jelentős körzethálózati infrastruktúrával rendelkező szolgáltatókat, infrastruktúra-tulajdonosokat, és együttműködésre (adatszolgáltatásra) kérte fel őket a projekt sikeressége érdekében.

A GKM által kezdeményezett felmérés célja egy olyan hálózati lefedettségi, illetve kapacitás-megoszlási adatbázis összeállítása és logikai ábrázolása, amely településenkénti bontásban bemutatja a településekre befutó sávszélesség-kapacitásokat passzív hálózati szinten, lehetővé teszi a szűk keresztmetszetek dinamikus vizsgálatát, ezáltal segíti a stratégiai irányok kijelölését a széles sávú infrastruktúra fejlesztésének területén.

A minisztérium a felmérés lefolytatására a GKIeNet Kft.-t választotta ki, s felkérték a piaci szereplőket a céggel való együttműködésre, és az operatív adatszolgáltatást végző kontaktszemélyek kijelölésére.

Szó esett az eddig beérkezett pályázatokról is, s a rendelkezésre álló adatok alapján a 65 kistérségből/összevont kistérségből 50 pályázat érkezett 40 területi egységre, így az 503 kiírásra kerülő településből (lakosságszám: ~209 ezer) közel 300 település (érintett lakosságszám: ~133 ezer lakos) fejlesztése indulhat meg.

Azóta történt

Előzmények