Amerikai rendelkezések áldozata lett a GitHub is

A programozók körében igen népszerű speciális tárhelyszolgáltató és fejlesztői eszközöket is biztosító, a Microsoft által 2018-ban 7,5 milliárd dollárért megszerzett GitHub a közelmúltban igen furcsa lépésre szánta el magát a szakemberek beszámolói szerint: egyes fejlesztők arról kaptak értesítést, hogy az amerikai kereskedelmi szankciókat meghatározó előírások alapján felfüggesztették fiókjukat. Ez azokra vonatkozik, akik adatlapjuk szerint az embargóval sújtott területeken élnek: ilyen Kuba, a Krím, Irán, Észak-Korea, Szíria.

A ZDNet tudósítása két szemléletes példát hoz az intézkedésekre. Az egyik áldozat egy Anatolij Kaskin nevű 21 éves férfi, aki a Krím régióban él. Ő a weboldalát és egy játékszolgáltatását (több online játékot egy felületen kezelő szoftverét) hosztolta a GitHubon, amikor megkapta a hivatalos figyelmeztetést – ezek az oldalak jelenleg nem elérhetőek. Bár sokan tanácsolták neki, hogy válasszon másik hoszt-szolgáltatót, ő fel van háborodva, mivel a GitHub fejlett lehetőségeire épített infrastruktúrája és masszív törzsközönsége volt.

A GitHub azzal védekezik, hogy a szabályozás miatt a fizetős és vállalati hozzáféréseket kell letiltaniuk – ami azt jelenti, hogy a fejlesztők csak egyéni felhasználóként, korlátozott mértékben férhetnek hozzá az ingyenes szolgáltatásokhoz. Az üzemeltetők azt is közölték, hogy tárgyalnak a hatóságokkal a helyzet megoldásáról.

Egy másik fejlesztő iráni, akinek azért blokkolták a hozzáférését, mert szerinte feltételezik, hogy nukleáris fegyvereket fejleszt.

Hirdetés

Előzmények