Hirdetés

Mire hajt a kiberbűnöző? – Állami és egészségügyi intézményekre

A holland bázisú Gemalto, a világ egyik legnagyobb biztonsági vállalata kiadta friss jelentését, melyben az idei év első felének adatvesztéseit elemzik. A fő eredmény: az első hat hónapban 888 adatvesztést regisztráltak, és összesen 246 millió adatrekord kompromittálódott ezekben az ügyekben.

Hirdetés

Habár az incidensek száma az előző év hasonló időszakához képest 10 százalékkal emelkedett, érdekes módon a kompromittálódott adatok száma 41 százalékkal csökkent. A jelentés ezt azzal magyarázza, hogy sokkal kevesebb volt az olyan, a kiskereskedelmet érő incidens, amikor nagy adatbázisok kerültek ki egyes cégektől.

Gemalto

Ugyanakkor az is látható, hogy az adatvesztések eddig is nagy száma nem csökken, hanem folyamatosan nő, és a legdurvább az Anthem Inc., az Egyesült Államok profitorientált egészségügyi szolgáltató (biztosító) vállalatnál év elején lezajlott támadás volt (közel 80 millió személyes rekord): ez a 2015-ös év első hat hónapjának mennyiségileg a harmadát adja. Különösen kiemelkedtek még a következő incidensek: az USA egyik kormányzati, de független ügynökségénél (U.S. Office of Personnel Management) történt adatvesztés (21 millió rekord), a török népesség-nyilvántartó hivatal kompromittálódása (50 millió rekord), illetve a randioldal, a Topface orosz oldalának esete (20 millió rekord). Összességében elmondható, hogy a listán első tíz incidensben kompromittálódott az adatok 81,4 százaléka.

A jelentés adatait értékelve Jason Hart, a Gemalto adatvédelmi alelnöke elmondta, hogy látható a sikeres támadások mértékének növekedése, és különösen aggasztó, hogy az egészségügyi adatbázisokból ellopott adatok száma 200 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

Gemalto

Az is igen érdekes, hogy bár a regisztrált támadásoknak csak alig két százalékáról feltételezhető az, hogy állami megbízásból követték el, a megszerzett rekordok 41 százaléka e támadások áldozata.

A megszerzett adatok típusait nézve: messze vezet az „identitáslopás”, vagyis amikor teljes személyi aktákat szereztek meg (az első tízből öt ilyen, a dobogósok mind), bár ez az arány jobb, mint tavaly, amikor az első tízben hét ilyen esemény volt.

Ha a célpontokat iparág szerint nézzük, akkor a támadások kétharmada kormányzati, illetve egészségügyi intézmények ellen irányult. Igaz, ez is árnyalt: a megtámadott egészségügyi intézmények aránya 29 százalékról 21 százalékra mérséklődött, és a legnagyobb visszaesés a kiskereskedelmi szektorban következett be, mivel arányuk 38 százalékról 4 százalékra mérséklődött.

Területileg az USA a kiemelt célpont (76 százalék számban, 49 százalék kompromittálódott rekordokban), majd őket Törökország követi – az egyetlen, de hatalmas mértékű adatvesztés miatt.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények