Hamis vírusvédelmi szoftvert kínálnak telefonon

A G Data biztonsági cég jelzése szerint az elmúlt napokban magyar felhasználók is kaptak ismeretlen számokról küldött sms-üzeneteket, melyek androidos vírusirtó szoftverek vásárlására próbálják őket rábeszélni. A cég arra figyelmeztet: ne dőljünk be, a valódi gyártók soha nem küldenek kéretlen reklámokat.

Hirdetés

A konkrét esetben látszólag holland székhellyel, de feltehetően Szingapúrban bejegyzett cég állhat a kéretlen sms-kampány mögött. A hirdetés vírusirtó szoftvereket kínál androidos telefonokra, a G Data megoldása mellett a Kaspersky és az ESET védelmi programjait ajánlja fel.

Hamis G Data szoftver

Ha a megcélzott telefon gazdája elég figyelmes, gyanút kelthet benne, hogy az üzenet emelt díjas 90-es hívószámról érkezik. Amennyiben el is kezd utánaszámolni, akkor láthatja, hogy majdnem évi 80 ezer forintot kell majd kiadnia a védelemért, ha elfogadja az ajánlatot. Ennyibe kerül összesen, ha hetente három darab fizetős sms fogadására vállalkozik, egyenként bruttó 508 forintos áron.

A jelenlegi valódi vírusirtó szoftvereket figyelembe véve a hamis szolgáltató a G Data védelmi programja prémium verziója árának tizennégyszereséért nyújtja a szoftvert.

A G Data az eset kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy védelmi szoftvereket csak a gyártók hivatalos honlapján, vagy a Google Play áruházon keresztül érdemes vásárolni. A cég németországi központja minden ilyen esetben megteszi a szükséges jogi lépéseket, de a kísérletek nagy száma miatt a felhasználók éberségére is szükség van.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Google-Microsoft: szívatások

    A Microsoft rugalmatlansággal vádolja a Google-t, ők viszont azt állítják: a cégnek elég ideje volt a javításra, a szabályokat pedig be kell tartani.

  • Szex nélkül indul az új tanév

    A mai naptól az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, mely káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve.

  • A biztonsági cégek szerint a vírusirtók élnek és virulnak

    Akár hisztiről, akár marketinghúzásról van szó, a Symantec alelnöke azért kiborított egy (legalább) kisebb méretű bilit – és ez csak jót tehet a biztonsági szakmának.