Hirdetés

Function 2017 demoscene party kedvcsináló

Hamarosan újra itt van szeptember második hétvégéje, a hazai és nemzetközi digitális művészek a programozóktól a grafikusokon át a zenészekig összegyűlnek.

A Function hazánk jelenleg legnagyobb multiplatform demoscene partija; egy olyan számítástechnikai rendezvény, ahol a digitális művészetek rajongói mérik össze tudásukat, cserélnek tapasztalatot.

A partin a szervezők szívesen látják a „szakma öreg motorosait” és a kezdőket vagy érdeklődőket egyaránt. Nem kell megijedni, hogy még/már nem ismersz senkit; a magyar demoscene egy olyan baráti társaság, amely egyaránt örül a visszatérőknek és az újoncoknak. A parti elmúlt éveiben volt szerencsénk vendégül látni látogatókat Belgiumból, Törökországból, Németországból, Norvégiából, Finnországból, Ausztriából és Franciaországból, és a rengeteg új arc mellett örömmel üdvözölhettünk olyan veterán résztvevőket is, akiket jó ideje nem láthattunk.

Demoscene
[+]

A rendezvény számos ismerős kategóriában, minőségi nevezésekkel dicsekedhet, amelyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőek. A demók, a képek és a zeneművek több kategóriára osztva megmérettetnek, többek között a 256 bájt, 4 kilobájt és 64 kilobájt intro kategóriában, demók, kézzel készített képek, fotók és még egy néhány témában.

Hirdetés

A számítógépes játékok itt nem kapnak szerepet. A félreértések elkerülése végett: a rendezvény NEM LAN-parti, nem éri meg csak azért eljönni, hogy ugyanazokkal a játékokkal játszhass, amivel otthon is nyugodtan tudnál. Senki nem fog megkövezni, ha ezt teszed (elvileg), de előre szólunk: így kihagyod a parti legjavát.

Mire lehet akkor számítani? Jó hangulatra, érdekes technikai és művészi bravúrokra és némi kockulásra, hiszen a demók egy része épp csak elkészül határidőre.

Demoscene
[+]

Az esemény main organizere Maugli, aki pár mondatban összefoglalta mit is várhatnak a Functionra ellátogató vendégek: „48 órányi tömény számítógépes underground művészeti találkozó, rengeteg zenével, real time animációval, és persze kb. 400 atom jó arc emberrel.” De miért is szervez valaki egy ilyen találkozót? – merülhetne fel a kérdés: „Sok-sok értékes és tehetséges alkotó, aki benne van, az évente egyszer összegyűlhessen, és jó színvonal, hangulat és díjazás mellett megméretethesse magát. Nagyon sok barátom lett így az elmúlt 4 évben.” A rendezvény európai jelentőségét jól jellemzi, az alábbi kijelentés: „Szépen lassan az évek során, ahogy fejlődtünk, növekedtünk, a harmadik legnagyobb pure demoscene event lett a miénk, a látogatók számát nézve.”

A rendezvény honlapja: http://2017.function.hu/

Időpont: 2017. szeptember 8-10. 16 órától

Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kollégium – 1118 Budapest, Dayka Gábor utca 4.

A demoscene

A demoscene, öltönyös megfogalmazással élve, „valós idejű non-interaktív multimédiás prezentációkkal foglalkozó underground szubkultúra”. Hogy ez mit jelent emberi nyelven? Egy demó valahol egy játék és egy animációs kisfilm vagy egy videóklip között van; bár látványilag az utóbbiakkal sorolhatók egy kategóriába, technikailag az előbbihez vannak közelebb: a demók „valós időben” futnak, tehát amíg egy film minden képkockája egyszer lett kiszámolva és eltárolva, addig egy demó egy képkockája a másodperc törtrésze alatt számolódik akkor, amikor azt a demót megnézzük. Egy demó ugyanolyan, mint egy színielőadás, az egész akkor és ott történik az orrunk előtt, amikor megtekintjük, és ahogy egy színielőadásnál, ugyanúgy egy demónal is szerepet játszhat a véletlen; vannak demók, amelyek minden lefuttatáskor máshogy néznek ki. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy amíg egy film több száz megabyte-os is lehet, addig a demók jóval kisebbek, nem ritkán nem érik el a 64 vagy 4 kilobyte méretet sem. A demoscene azoknak a művészeknek az összessége, akik ilyen demókat készítenek. A scene tagjai kóderek, zenészek, grafikusok, 3D modellerek, vagy egyszerű laikusok, akik ugyan a produktív részéhez nem értenek, de szeretik a demókat és a jó társaságot.

További információ található a demoscene-ről a következő címeken:

Előzmények

  • Demoscene 2014 válogatás

    Miközben a 2014-es felhozatal csemegéit nézitek, ne feledjétek: ezek realtime futnak, nem előre renderelt videók!