Fujitsu Ubiquitousware – számítógépek mindenhol

Az ubiquitous computing fogalom magyarul valami olyasmit jelent, hogy mindenhol jelenlévő számítástechnika, és kéz a kézben jár az IoT (internet of things – dolgok internete) fogalommal. Olyan számítógépes szenzorok hálózatáról és azokhoz kapcsolódó kiértékelő, adatelemző számítógépekről van szó, amelyekkel hatékonyabbá, biztonságosabbá tehető az emberek munkája, élete. A Fujitsu élen jár az IoT technológiákban, a napokban pedig elindította UBIQUITOUSWARE rendszerét, mely a nevéből sejthetően egy ubiquitous computing ökoszisztéma.

Fujitsu UBIQUITOUSWARE rétegződése
A Fujitsu UBIQUITOUSWARE rétegződése [+]

Legalsó szintjét különböző érzékelők alkotják, melyek lehetnek eszközökbe építettek, de akár viselhetőek is. A következő szint ezeknek a szenzoroknak a kommunikációs hálózata, ami használhat NFC-t, Bluetooth-t, Wi-Fit, mobilinternetet, de akár vezetékes LAN-t is. A beérkező adatokat egy IoT platform, könnyen telepíthető middleware réteg elemzi és értékeli ki akár felhős rendszerben, majd adja tovább az alkalmazásoknak.

Orvosoknak helyzetjelző, villanyszerelőknek életfunkciók és esés monitorozó Orvosoknak helyzetjelző, villanyszerelőknek életfunkciók és esés monitorozó
Orvosoknak helyzetjelző, villanyszerelőknek életfunkció- és esésmonitorozó

Készül például helymeghatározó „kitűző”, amivel könnyen követni lehet majd, merre kell éppen a főorvost, raktárost vagy műs felelős alkalmazottat keresni, ha sürgősen szükség van rá. A veszélyes környezetben dolgozók (például villanyszerelők) életfunkcióikat monitorozó és esést (gyorsulást) figyelő eszközzel lehetnek felszerelve, ami azonnal jelez, ha valami baj történt, ráadásul az előbbi helymeghatározóval párosítva rögtön tudni lehet, hol kell keresni a sérültet. Betegek, idős emberek figyelésére többféle, hang- és mozgásérzékelővel ellátott állomás készül, és hasonlót fejlesztenek háziállatoknak is.

Fejre rögzíthető minikijelző, kamera, mikrofonok és különböző érzékelők
Fejre rögzíthető minikijelző, kamera, mikrofonok és különböző érzékelők

Az első, gyakorlati tesztelés alatt álló UBIQUITOUSWARE eszköz fejre szerelhető alkalmatosság, aminek 0,4 hüvelykes, 854x480 pixel felbontású kijelzője, kamerája, két mikrofonja és további érzékelői vannak. Hanggal, vagy az eszközhöz fejlesztett viselhető billentyűzettel vezérelhető. Képes lehet például vonalkód leolvasására, ami alapján a kis képernyőre kiírja a megjelölt termék lényeges paramétereit vagy éppen nyilvántartásba veszi, és közben nem kell kézi vonalkód olvasóval bűvészkedni. Arca (vagy éppen IoT azonosítója alapján) felismerheti a beteget, és máris a kijelzőre adhatja a kórlapját, de akár legyártott termékek minőségellenőrzésénél és rengeteg egyéb területen kihasználható a technológia.