Fujitsu: szuperszámítógépet mindenkinek

Két nappal a múlt hét közepén Münchenben megrendezett grandiózus szakmai fóruma megnyitója előtt a Fujitsu leleplezte a számítási teljesítményben új világcsúcsot felállító szuperszámítógép-rendszerét, a rugalmasan skálázható PrimeHPC FX10-et. A jövő januártól kereskedelmi forgalomban megvásárolható – nemcsak japán állami intézmények, hanem az árát kicsengetni képes bármely szervezet számára világszerte elérhető – nagyvas az 1024 rackszekrényből álló maximális konfigurációban 23,3 billió műveletet lesz képes elvégezni másodpercenként, azaz jó kétszer nagyobb számítási kapacitással bír, mint az ugyancsak a vállalat által épített mai világrekorder, a K computer.

Hirdetés

A PrimeHPC FX10 ennek az állami presztízsmegrendelésre a Riken Kutatóintézetbe telepített monstrumnak az alapjaira épül: az ahhoz kifejlesztett technológiákat, többek között a mindkét irányban másodpercenként 5 GB adatátviteli sebességet biztosító Tofu összeköttetési hálózatot használja. A rendszer azonban újításokat is tartalmaz, a leglényegesebb ezek közül, hogy az új SPARC64 IXfx processzorra épül. Ebben kétszer annyi mag és közel kétszer annyi lóerő található – nem mellesleg kétszer akkora disszipáció mellett –, mint a K-ban dolgozó korábbi generációs chipekben: a vízzel hűtött, 1,85 GHz-en futó, 16 magos CPU maximális teljesítménye 236,5 gigaflops.

A rendszerből vásárolható legkisebb konfiguráció négy szekrényből, 384 csomópontból áll, 12 TB memóriát tartalmaz, és 90,8 teraflops teljesítményt tud kipumpálni magából. A 23,248 petaflopsra képes maximális kiépítéshez 1024 szekrény, 98 304 node, valamint 6,3 petabájt memória jár.

Egy rack körülbelül 50 millió jenbe (ez mai árfolyamon 150 millió forint) kerül majd, amiből látható, hogy a legkisebb változat sem számíthat az otthoni felhasználók rohamára. Már csak azért sem, mert az alapértelmezett operációs rendszer egy SPARC-ra portolt Linux, és azon nem fut a Crysis.

Inkább olyan intézményi ügyfelekre számít a Fujitsu, akik a K computerrel kompatibilis rendszerek bevezetésében érdekeltek, illetve saját alkalmazásokat szeretnék a meglévőnél jelentősen nagyobb teljesítményű rendszereken futtatni. A vállalat az elkövetkező három évben körülbelül 50 ilyen masinát remél leszállítani. Az első megrendelő már jelentkezett is: a Tokiói Egyetem szuperszámítógépes központja tegnap közölte, hogy vásárol egy 50 szekrényből álló, 1,13 petaflops teljesítményű konfigurációt, mely 2012 áprilisában áll üzembe.

Azóta történt

Előzmények