Hirdetés

Rekordot döntött a legerősebb szuperszámítógép

A nyár végére teljesen elkészült a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe címet befejezetlenül is utcahossznyi előnnyel begyűjtő japán klaszter. A tervezett teljesítményére utaló kandzsi, a 10 peta jelentésű Kei után csak K computernek nevezett monstrum teljes konfigurációja augusztus végére épült ki, majd október elején új számítási rekordot állított fel.

A rendszer fejlesztését még 2005-ben határozta el a japán oktatási, kulturális, sport-, tudományos és technológiai minisztérium. A cél egy olyan szuperszámítógép megalkotása volt, amely 10 000 billió másodpercenként elvégzett művelettel (10 petaflops) földbe döngöli az Earth Simulatort egy évvel korábban a vezető posztról kiütő IBM Blue Gene/L-t. A szaktárca a fizikai és kémiai kutatásokra szakosodott Riken Kutatóintézeten keresztül az NEC-t, a Hitachit és a Fujitsut bízta meg a feladattal, melynek megvalósítását 115 milliárd jennel – körülbelül 325 milliárd forint – támogatta.

A rekorder rendszer végül az intézet és a Fujitsu együttműködésében épült meg. A befejezett konfiguráció 864 rackszekrényből áll, melyekben összesen 88 128 darab processzor dolgozik. Ezek mindegyike 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott, nyolcmagos Fujitsu SPARC64 VIIIfx chip, ami egyben azt is jelenti, hogy a K-ban 705 024 processzormag található – ami ugyancsak rekord.

A szuperszámítógép teljesítménye a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkban 10,51 petflops (billiárd lebegőpontos művelet másodpercenként), több mint négyszerese a tavalyi csúcstartó kínai Tianhe-1A-énak. Ez utóbbi a Fujitsuéval ellentétben hibrid rendszer, melyben grafikus processzorok és többmagos központi processzorok egyaránt találhatók.

A K a bővítésnek köszönhetően szinte biztosan megőrzi első helyét a világ legerősebb szuperszámítógépeit rangsoroló Top 500-as lista két hét múlva publikálandó, novemberi kiadásában. A rendszernek köszönhetően idén nyár óta hét év – a 2004 szeptemberéig csúcstartó NEC Earth Simulator trónfosztása – után először ismét japán világbajnoka van a nehézsúlyú számítástechnikának. A címet azonban várhatóan nem őrzi sokáig: jövőre az Egyesült Államokban több olyan szuperszámítógépet is üzembe állítanak, melyek tervezett teljesítménye 20 petaflops közelében van.

A japán szakemberek jelenleg a K optimalizálásán, az operációs rendszer, a compilerek és a rendszerszoftverek finomhangolásán dolgoznak, ezért a tudósok a jelenleg világrekordnak számító kapacitást csak a munka befejeztével, jövőre vehetik birtokba.

Azóta történt

Előzmények