2018. május 26., szombat

Gyorskeresés

Fujitsu blog: szuperszámítógépek az élvonalban

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A Fujitsu a legerősebb és a legzöldebb, nagyteljesítményű számítógépek toplistáján is szerepel.

Kevés Fujitsuhoz mérhető vállalat van, amelyik az egyszerű tabletektől kezdve a legkomolyabb, brutális számítási teljesítményt produkáló szuperszámítógépekig minden informatikai területen jelen van. A cég nem kevesebb, mint negyven éve épít, telepít és üzemeltet szuperszámítógépeket, ezalatt az idő alatt roppant mennyiségű tapasztalatot gyűjtöttek össze. Olyan termék- és szolgáltatáscsomagokat állítottak össze, amelyek az óriási számítási teljesítmény mellett az informatikai fejlesztések két legnagyobb kerékkötőjére is megoldást kínálnak: könnyen és gyorsan telepíthetőek, továbbá üzembe helyezési, integrálási költségeik is viszonylag alacsonyak.

Természetesen a szuperszámítógépek terén is komoly versengés folyik, mi is rendszeresen beszámolunk arról, hogy mi a helyzet Top500 ranglistán, ami az ötszáz leggyorsabb gépet listázza. Tavaly nyáron írtunk róla, hogy a JCAHPC (Joint Center for Advanced High-Performance Computing), vagyis a tokiói és tsukubai egyetem közös szervezete egy új erőgépet rendelt a Fujitsutól, ami az év végén munkába is áll.

Az Intel legfrissebb, Intel Xeon Phi gyorsítóit használó Fujitsu Primergy CX600 M1 scale-out szerverekből építkező, Oakforest-PACS elnevezésű szuperszámítógép a Top500-as ranglista hatodik helyére került, megelőzve egy korábbi Fujitsu gépet, a SPARC-alapú K Computert. Összesen 556 104 processzormagja van, melyek 24 914 459 GFlops teljesítményre képesek, tehát másodpercenként közel 25 billiárd (tehát milliószor milliárd, 1015) lebegőpontos műveletet tudnak elvégezni. Összehasonlítási alapként, egy Corei i7-6700K processzor nagyjából 100 GFlops-t produkál.

Oakforest-PACS szuperszámítógép
Oakforest-PACS szuperszámítógép [+]

Az utóbbi években egyre lényegesebb paraméter a szuperszámítógépeknél az energiatakarékosság, hiszen több ezer kilowattot fogyasztó óriásokról van szó. A Oakforest-PACS az egyetlen olyan számítógép, ami nem csak teljesítményben, hanem hatékonyságban is a top 10-ben szerepel. A wattonként egy hajszállal 5 GFlops alatti értékével a Green500 listán is a hatodik pozícióban díszeleg.

A QCD Parallel Computing on the Cell 3 motorházfedele alatt
A QCD Parallel Computing on the Cell 3 motorházfedele alatt [+]

Eggyel előtte, majdnem 6 GFlops wattonkénti számítási képességgel helyezkedik el még egy Fujitsu által készített, bár lényegesen kisebb szuperszámítógép. A QPACE3 (QCD Parallel Computing on the Cell 3) nemrégiben állt szolgálatba a Jülich Supercomputing Centerben, ahol a regensburgi és wuppertali egyetemmel együttműködve részecskefizikai szimulációkat futtatnak rajta.

Felépítését tekintve nagyon hasonlít az Oakforest-PACS-ra, ugyancsak Primergy CX600 M1 szerverekre alapoz, de csak 352 modult fogtak össze alig több mint 22 000 Xeon Phi processzormaggal. Hűtésükhöz a Fujitsu új Cool-Central folyadékos rendszerét használják; bevett gyakorlat az ilyen gépek folyadékkal hűtése, a Fujitsu megoldásának érdekessége, hogy a megszokottnál magasabb hőmérsékletű, 40 °C körüli folyadékot keringetnek benne. Ezzel a módszerrel a rendszerből nagyjából 60 °C-osan távozó folyadék a korábbi megoldásoknál hatékonyabban hasznosítható, akár épületek direkt fűtésére, hőszivattyút alkalmazva légkondicionálásra (hűtésre) is.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.