Fujitsu blog: segíthet az AI a diabétesz kezelésében

A Fujitsu, a Fujitsu Hokuriku Systems, illetve a Sapporo-i Orvosi Egyetem bejelentette, hogy kifejlesztettek egy olyan gépi tanulási modellt, aminek segítségével hatékonyabban kezelhető a diabétesz. Maga a betegség közismert, hiszen világszinten több száz millió embert érint, ami lényegében minden esetben a megfelelő terápia alkalmazásával tartható kordában. Utóbbi azonban nem egyértelmű, nem mindegy, hogy a beteg milyen típusú gyógyszert vagy inzulint kap, és ebben segítenek a szakorvosok. A cél mindig egyértelmű, lehetőség szerint a HbA1c értékét kell 7% alá tuszkolni, ez jelent ugyanis 8,6 mmol/l-es átlagos vércukorszintet, ami a cukorbetegeknél már elfogadható, relatíve kevés komplikációval járó életminőséget eredményez.

A legnagyobb kérdés az egyes pácienseknél, hogy a 7%-os határ alá milyen gyógyszerek kombinációjával, vagy melyik inzulintípussal lehet hatékonyan lemenni. Talán mondanunk sem kell, hogy a túlzottan erős terápia sem jó, hiszen hipoglikémiát okozhat, ami szintén egy kerülendő állapot, tehát HbA1c értékét valójában 5-7% között ideális tartani. Az 5%-os minimum határ a legtöbbször azért nincs kihangsúlyozva, mert a kijelölt terápiák a kezdetekben óvatosak, és ha nem elegendők, akkor lehet módosítani azokat, így kerülve egyre közelebb 7%-os maximális célértékhez.

A mai modern egészségügyi környezetben általában nem jelent túl nagy problémát viszonylag rövid időn belül találni egy olyan gyógyszerkombinációt, amellyel az átlagos vércukorszint a megfelelő határokon belül marad. A problémás rész a kijelölt terápia hosszú távú működésének, illetve hatásainak ellenőrzése. Itt jöhetnek elő a nem várt komplikációk, amelyek akár közvetlenül egy társbetegséghez is kapcsolódhatnak, és ezen a ponton válik nehézzé a cukorbetegség kezelése.


[+]

Persze a tapasztalt szakemberek által ezekre a problémákra is lehet reagálni, de a legfontosabb tényező itt az adat lesz, hiszen az esetleges komplikációkra sem mindegy, hogy milyen változtatásokkal reagálnak az orvosok. A Fujitsu közreműködésével kifejlesztett megoldás ezen a ponton kap szerepet, ugyanis nagy mennyiségű klinikai adat alapján (nagyjából 5000, Sapporo-i Orvosi Egyetemen kezelt diabéteszes betegről van szó) sikerült meghatározni, hogy az egyes gyógyszerek, illetve gyógyszerkombinációk milyen körülmények között voltak hatékonyak. Ez már önmagában segítség, de kísérletek folynak arra is, hogy az AI konkrétan megjósolja egy betegnél az egyes terápiák várható hatásait. Ennek pontossága az adatok növekedése mellett javulni is fog, vagyis az orvosok kapnak egy olyan segítséget, amellyel rövid időn belül kialakítható a megfelelő terápia a pácienseknek, és rendkívül gyorsan lehet reagálni az esetleges komplikációkra.

Egyelőre a kutatás a Sapporo-i Orvosi Egyetem adataira korlátozódik, de később csatlakozhatnak más egészségügyi intézmények, illetve akár a Fujitsu egészségügyi adatai is felhasználhatók lehetnek, ami tovább javíthat a hatékonyságon.