Freesoft-jegyzés július közepén?

A Freesoft a múlt pénteken benyújtotta tőzsdei bevezetési kérelmét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) – tudtuk meg Móricz Gábortól, a társaság pénzügyi tanácsadójától. A PSZÁF alapesetben 30 napon belül elbírálja a kérelmet, ám amennyiben hiánypótlást rendel el, úgy a jóváhagyásra rendelekezésre álló idő 60, illetve 90 napra hosszabbodhat. A Freesoftnál úgy számolnak, a PSZÁF egy hónapon belül jóváhagyja beadványukat, s így a július 14-től 20-ig tartó időszakban lebonyolítható a nyilvános jegyzés.

Miután azonban ez az időszak lezárult, várni kell még egy ideig, amíg a parkettre mehetnek a részvények. Az alaptőke-emelést ugyanis először a cégbíróságnak be kell jegyeznie, majd a Kelernek keletkeztetnie kell az újonnan kibocsátott részvényeket. A Freesoft mostani alaptőkéjét megtestesítő papírok akár már a cégbírósági bejegyzés előtt a parkettre mehetnének, ám ennek sok értelme nem lenne, hisz a jelenlegi tulajdonosok nem azért viszik tőzsdére céget, hogy eladják részvényeiket – mondta el Móricz.

Az alaptőke-emelés során a társaság legalább 50 ezer darab (50 millió forint névértékű) új részvényt bocsát ki. A papírokat 180 százalékon, azaz 1800 forinton jegyezhetik majd az érdeklődők. Az alaptőke-emelésnek felső határt nem szabtak, egyetlen korlátozás – annak elkerülésére, hogy valamely befektető azonnal átvegye az irányítást a cégben –, hogy egy jegyző maximum 250 millió forintnyi névértékű részvényt jegyezhet.

A Freesoft Rt. két társaság, a Freesoft Kft. és a Fríz 68 Rt. összevonásával jött létre tavaly, az utóbbi pénzügyi cég megjelenésének köszönhetően 200 millió forint feletti készpénzállománnyal rendelkezik. Mivel a Freesoft Kft. korábban nyilvánosan kötvényeket bocsátott ki – amelyeket egyébként azóta már visszavásárolt –, adatait évente nyilvánosságra hozta. (A 2003-as eredmény a Freesoft Kft.-re vonatkozik, a Fríz 68 Rt. egyébként a tavalyi évet 22 millió forint árbevétel mellett 8,5 milliós adózott eredménnyel zárta.)

Azóta történt

Előzmények