A francia szenátus rábólintott a fájlcserélőket büntető törvényre

A francia szenátus nagy többséggel elfogadta a francia államfő, Nicolas Sarkozy támogatását élvező, úgynevezett „három csapás” törvénytervezetet, mely a jövőben komolyan szankcionálná az illegális tartalmakat nagy mennyiségben letöltők tevékenységét: 297-en szavaztak mellette, s csak 15-en ellene. Ha a Nemzetgyűlés is áldását adja rá, akkor jövőre már életbe is léphet a törvény.

Hirdetés

Az érintett felhasználókat három fokozatban büntető javaslatot egy évvel ezelőtt dolgozták ki, s végrehajtását egy új állami ügynökségre, az HADOPI-ra (Haute autorité pour la diffusion des oeuvres et la protection des droits sur Internet – a szerzői jogok védelméért és az interneten terjesztett művek felügyeletéért felelős hivatal) bíznák. A francia tervezet szerint két figyelmeztetés után a felhasználó internet-hozzáférését egy évre letiltanák.

Az új szabályozás ötletét a kiadói szövetségek természetesen lelkesen üdvözölték, s érdeklődve fogadták Angliában, valamint Ausztráliában is, sőt a világon elsőként Új-Zéland törvényhozása nemrég el is fogadott egy hasonló törvényt. A civil szervezetek mellett néhány politikus is felemelte szavát a tervezet ellen, mint például Bruno Retailleau, aki úgy véli, a szolgáltatás letiltása túlságosan szigorú büntetés egy olyan világban, ahol az internetet már rengeteg esetben kell használni (például ügyintézés, bankolás stb.), s a család egy tagjának tettei miatt az egész családot büntetni felelőtlenség. A tervezet ellen szavazó Retailleau véleménye azonban a kisebbségi hozzáállást tükrözi.

Ha végül is bevezetik az új szabályozást, az nyilvánvalóan újabb konfliktusokat fog eredményezni az Európai Unióval, mivel az Európai Parlament idén szavazott erről a törekvésről, s e döntés szerint a kiadói jogok, érdekek és a felhasználók jogai, érdekei között meg kell találni az egyensúlyt, s az internetről történő lekapcsolás nem arányos büntetés, ezért az Unió ezt a megoldást elvetette, a tagállamokat pedig arra kérte, hogy „…tartózkodjanak olyan intézkedések elfogadásától, amelyek ellentétesek a polgári szabadságjogokkal, az emberi jogokkal, valamint az arányosság, a hatékonyság és a visszatartó erő elvével, mint például az internethez való hozzáférés megszakítása”.

Azóta történt

Előzmények