Francia gyártók a webes kínaipiac ellen

Egy francia ipari csoport a hét végén bejelentette, hogy eljárást kezdeményez az eBay és más internetes aukciós portálok üzemeltetői ellen hamisított termékek árusítása miatt. Marc Antoine Jamet, a Francia Gyáriparosok Szövetségének (Unifab) szóvivője a Reutersnak nyilatkozva elmondta, hogy rá kívánják kényszeríteni a kereskedelmi portálokat a kalózkereskedelemmel szembeni szigorúbb fellépésre. A hírek szerint a francia szövetség az eBay mellett az iOffer.com, a Yahoo! és a Japan's Rakuten cégeket is vádolja, de a támadások fókuszában az eBay áll, mellyel – a szóvivő szerint – az Unifab az elmúlt két évben már tucatnyi tárgyalást folytatott a problémáról. Jamet úgy véli, hogy az eBay képes lenne kiszűrni a hamis árukat kínálatából, de a cég mindig csak utólag cselekszik, míg a francia gyártók a megelőzést tartanák fontosnak.

Az eBay szóvivője, Hani Duzry kijelentette, hogy vállalatuk folyamatosan figyeli az árukínálatot, s a felfedezett hamisítványokat azonnal eltávolítják a kínálatból: „Nem tűrjük a hamis árukat az oldalainkon. Ez ellentétes lenne az eBay alapelveivel. Törvénytelen lenne. A problémák megoldásán a jogtulajdonosokkal együtt kívánunk munkálkodni.” Jamet szerint viszont eddig az eBay elutasította kezdeményezéseiket, ezért konkrét bizonyítékok sorát fogják bemutatni, amikor is hamisított termékekhez lehetett hozzájutni az oldalon keresztül. A bőrárukat készítő Louis Vuitton, a világ legnagyobb luxuscikkgyártó csoportjának, az LVMH-nak az egyik tagja tavaly 340 eBay-oldalon 235 000 hamisítványt fedezett fel.

A francia ipari szövetség azért kíván most határozott jogi lépéseket tenni, mert szerintük a probléma már tűrhetetlen mértékűvé vált, a hamis áruk száma megsokszorozódott az elmúlt néhány évben, s az érintett cégek vesztesége már több milliárd euróban mérhető (a francia luxusipar évi veszteségét hatmilliárdra becsülik a szövetségnél). A csoport felszólítja a francia kormányzatot is, hogy vizsgálják felül az e-kereskedelemről szóló törvényeket, hogy hasonló esetekben az aukciós portálok felelőssége is egyértelműen megállapítható legyen, s mulasztásaik szankcionálhatóvá váljanak. A francia kormányzat az elmúlt hónapokban megpróbált közvetíteni a konfliktusba keveredett felek között, ám az Unifab ezt visszautasította, mint elégtelen intézkedést.

Azóta történt

Előzmények