Forráskód nélkül jogellenes az alkoholszonda

Nem használhatják a floridai rendőrök az Intoxilyzer 5000 névre hallgató komputeres alkoholszondákat, amíg azok működési algoritmusát, forráskódját nem tanulmányozza egy a védelem által kirendelt igazságügyi szakértő. Az apró kéziszámítógépek 168KB RAM-mal rendelkeznek, és a vezető által a műszerbe fújt levegőből állapítják meg a vér alkoholtartalmát.

Hirdetés

"Amíg a védelem nem ismerheti meg a készülék működését, addig az nem más, mint egy titokzatos doboz, amely ennél fogva alkalmatlan arra, hogy megállapítsa egy személy bűnösségét" – olvasható a Saratosa megyei háromfős bírói testület állásfoglalásában. A floridai bírók korábban megosztottak voltak a kérdésben, többen azzal hárították el a felelősséget, hogy a készülék belső működésével kapcsolatos minden információ kereskedelmi titoknak minősül.

Egy 1988-ban történt hasonló eset viszont inkább a mostani döntést támasztja alá. Akkor kiderült, hogy a floridai rendőrök a még mechanikus alkoholmérő szondákat megpiszkálták, amelyek eredményeit emiatt az ügy kirobbanása után többé nem fogadták el bizonyítékként a tárgyalásokon.

A bíróság nem kötötte ki, hogy az eszköz forráskódját nyilvánosságra kell hozni, csupán igazságügyi szakértőknek engedett betekintést, titoktartás mellett. Az általuk elvégzett vizsgálatoknak kell kideríteniük, hogy módosították-e az Intoxilyzer 5000 forráskódját, mióta az állam hitelesítette a készülékeket. A vizsgálat eredménye több száz ittas vezetéses per kimenetelét befolyásolhatja Florida államban.

Előzmények