Technológiai áttörés: elkészült a hajlékony memória

Hirdetés

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (National Institute of Standards and Technology, NIST) tudósai megalkották a hajlítható memrisztort. Ez az első alkalom, hogy a tavaly nyáron bemutatott új áramköri elemet sikerült flexibilis formába önteni – így a lapka eddig nem látott memória- és chipfejlesztési technológiák alapkövét képezheti.

Mint arról tavaly májusban beszámoltunk, a negyedik passzív áramköri elemnek is nevezett „emlékező ellenállás” létezését 1971-ben jósolták meg először: Leon Ong Chua 38 évvel ezelőtt azt fejtegette, hogy a szimmetria elve alapján léteznie kell az ellenállás, a kondenzátor és az induktor (tekercs) mellett egy negyedik passzív áramköri elemnek is. Ezt a memory resistor kifejezésből szóösszevonással memrisztornak nevezte el. Azt feltételezte, hogy ez az eszköz alapvetően egy olyan ellenállás, amelynek értéke a rajta áthaladó áramtól függ, de amely az áram megszűnése után is „emlékszik” erre az értékre: megjegyzi az áram erősségét és annak átfolyási irányát is.

2008 májusában aztán Chua matematikai egyenleteit a HP Labs kutatóinak sikerült először kézzel fogható eszközzé kovácsolnia. Az áttöréshez a nanoelektronika eredményeire volt szükség: a kutatók szerint az alkatrész végig ott volt a szemünk előtt, csak azért nem vettük észre, mert korábban hiányoztak ehhez a képleteink és az eszközeink. A memrisztor megalkotása – állítják a szakemberek – forradalmi áttörés, amely a számítástechnikában a maiaknál gyorsabb és egyszerűbb nemfelejtő memóriák vagy nagyobb időtávlatban neuronszámítógépek alapeleme lehet.

A hajlítható memrisztor megalkotásához a kutatók titán-dioxidot húztak rá flexibilis, áttetsző polimerre (mint amilyen az írásvetítőkben használatos fólia), majd elektromos áramot vezettek az így megalkotott lapkára. Az eredmény egy kevesebb, mint 10 volt feszültségen működő abszolút hajlékony memrisztor lett: az áram kikapcsolása után is megőrizte „emlékezetét”, ráadásul közben legalább négyezerszer hajlítgatták ide-oda.


A flexibilis memrisztor (Forrás: NIST)

A NIST-féle memrisztor olyan jövőbeli flexibilis chipek megalkotása előtt nyithatja meg az utat, mint az egészségügyben alkalmazható szívritmus- és vércukorszint-mérő mikroberendezések – áll a tudósok közleményében.

Azóta történt

Előzmények