Fizessen csak a tartalomszolgáltató, de adunk érte demográfiai adatot is

Ausztrália második legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Singtel-Optus jórészt saját kiépített infrastruktúrát használ, de együttműködik más társaságokkal is, hogy minél teljesebb lefedettséget adjon. Allen Lew, a vállalat vezetője hétfőn bejelentette, hogy új stratégiát követve különböző csomagokon dolgoznak az internetes tartalomszolgáltatók számára, amelyek nagy adatforgalmat generálnak. Konkrétan a Netflix, a Google, a WhatsApp és a Facebook került megnevezésre, tőlük pénzt szednének azért, hogy extra sávszélességet és kiemelt elérést (Over the Top, OTT) kapjanak.

Hirdetés

Lew arról beszélt a hétfői CommsDay egyik előadójaként, hogy a telekommunikációs vállalatok világszerte új üzleti modelleket keresnek, amelyekkel nagyobb profitra tehetnek szert a tartalomszolgáltatókon keresztül. Olyan prémium szolgáltatás lehetőségét mutatta be, amelyben az OTT szolgáltatók fizetnének, cserébe pedig gyorsabban jutnának el az az adatok az ügyfelekhez. A HD streamek így akadásmentesen lesznek nézhetők, de ennek ára van.

Azt is megjegyezte az afr.com tudósítása alapján, hogy szolgáltatói szempontból különbséget tennének a háztartásokban tartalmakat fogyasztók megoszlása szerint, ahogy fogalmazott „jelenleg is gyűjtünk adatokat a csatlakozott ügyfelektől az analitikai rendszereinkkel. Nem csak azt tudjuk, hogy 1 millió kábeles előfizetőnk van, hanem azt is, hogy két vagy három gyerek használja az internetet, vagy éppen csak két idősebb ember böngészik otthon. Ezekkel az adatokkal sokkal messzebbre juthatunk az együttműködés terén, mint az egyszerű háztartásonkénti díjfizetéssel”.

Ha tényleg bevezetik az új modellt, azzal új fejezetet nyithatnak a netsemlegességi háborúban. A felhasználó személyek alapján történő díjfizetés ötlete még annak fényében is újdonságnak számít, hogy az Optus anyavállalata, az ázsiai Singtel a 2014-es bacelonai Mobil Kiállításon már arról beszélt, hogy az ISP-knek jogot kell adni arra, hogy extra díjjakkal terheljék a hálózatukat extrém mértékben terhelő szolgáltatások tulajdonosait.

Azóta történt

Előzmények