A Firefoxban találták a legtöbb hibát

A Secunia biztonságtechnikai cég a tavalyi évet elemző, szoftversérülékenységekkel is foglalkozó jelentése megállapítja, hogy összehasonlítva az Internet Explorerrel, a Safarival és más termékekkel, a Firefox messze a legtöbb kockázatot hordozó böngészőalkalmazás volt 2008-ban. Ugyanakkor a dokumentum arra is kitér, hogy a Mozilla a Microsoftnál jóval gyorsabban reagált a felbukkant hibákra és adott ki hozzájuk javításokat.
A Firefox már évek óta lassan, de biztosan csökkenti piaci hátrányát az Internet Explorerrel szemben, viszont a hibák számának tekintetében tavaly megelőzte a Microsoft böngészőjét: a Secunia publikációjában 115 biztonsági sérülékenységet számolt össze a Firefox kárára 2008-ban – ez a szám pedig mintegy duplája az összes, az Internet Explorerben (31 darab) és a Safariban (32 darab) felbukkant problémának.
A Mozillának ennek ellenére van mire büszkének lennie: az elmúlt évben összesen három olyan hiba került nyilvánosságra, amelyeket a publikálást megelőzően nem kötöttek a cég fejlesztőinek orra alá. Ezek közül mindhármat sikerült kijavítani még az új év beköszönte előtt; a leghosszabb foltozgatás sem tartott tovább 86 napnál. Nem így a redmondiak háza táján: az Internet Explorerben a hat ilyesfajta hibából csak hármat sikerült megszüntetni tavaly december 31. előtt, az egyik rés ráadásul 294 napig tátongott a Microsoft böngészőjében.
A jelentés arra is kitér, hogy természetesen nem minden hiba esik azonos súllyal a latba. A fent említett három firefoxos probléma „kevésbé kritikus” minősítést kapott, míg az Internet Explorer hibái sormintaszerűen épültek fel: a három időben befoltozott rés például „nem kritikusnak” vagy „kevésbé kritikusnak” számított, viszont a két javítás nélkül maradt hiba egyike „közepes”, a másik pedig „magas kockázatú” volt.
Tegnapelőtt a Mozilla egyébként összesen nyolc Firefox-hibához adott ki javítást, ebből hatot kritikusnak minősítettek.

Azóta történt

Előzmények