Felvásárolja az Intel NAND flash üzletágát az SK Hynix

Az akvizíció 9 milliárd dollár értékű lesz, és ezért cserébe a dél-koreai cég egy kínai gyárhoz, NAND IP-khez, illetve SSD-kkel kapcsolatos üzlethez jut hozzá.

Az Intel tovább folytatja a nem túl jövedelmező divíziók leválasztását, így az 5G, az IoT egy része, illetve a MaxLinear után most az SSD és NAND flash üzletágtól válnak meg. A vevő az SK Hynix lesz, amely vállalat összességében 9 milliárd dollárt fizet majd a kapcsolódó technológiákért, ügyfélkörért, valamint a kínai, Dalianban található gyárért.

Az akvizíció két részletben történik meg. A két érintett úgy számolja, hogy a következő év végére meg tudják szerezni a hatósági engedélyeket, így az SK Hynix ekkor 7 milliárd dollárért átveszi a daliani gyárat, az üzletágon belüli dolgozókat és az ügyfélkört, valamint az Intel, SSD-kkel kapcsolatos szellemi tulajdonait.

Ezután egy átmeneti időszak jön, amikor az Intel még használhatja az SK Hynixhoz került gyártókapacitást, de a 2025-ös év márciusában a második körben kifizetésre kerülő 2 milliárd dollár mellett erről is lemond a Santa Clara-i óriáscég. Ezzel párhuzamosan a NAND flash fejlesztésével és gyártásával kapcsolatos szellemi tulajdonok is a dél-koreai vállalathoz kerülnek, az ideiglenesen Intelnél maradt munkaerővel együtt.

Az SK Hynix a felvásárlással felzárkózhat a Samsung mögé. A NAND flash lapkák tekintetében stabilan a második helyre kerülhetnek, míg az SSD-piac szempontjából komoly ellenfelei lesznek a Western Digitalnak, és reális esélyük lesz itt is hozni a dobogó második fokát.

Azóta történt