Feltörték a Windows Vistát

Hirdetés

Futótűzként terjed a hír az interneten, amely szerint egyszerűen, ún. nyers erő módszerrel bárki előállíthat érvényes termékkulcsot a Microsoft új operációs rendszeréhez, és ezzel kicselezheti az éppen a kalózfelhasználók kizárására született termékaktiválós védelmet. A trükk ugyan időigényes és némi hozzáértést igényel, mégis komoly fejfájást okozhat a szoftvercégnek.


Rés a pajzson

Az először KezNews.com windowsos híroldal fórumán ismertetett – majd később külön is publikált – eljárás a licenckezelő fájl lecserélésével indítható el. Az oldalról letölthető módosított szkript nyers erő módszerrel egyesével próbálgatja a 25 karakterből álló termékkulcsok lehetséges kombinációit – óránként körülbelül 20 000-et. A processzort erősen leterhelő számolgatás a beszámolók szerint eredményes: az egyik lelkes felhasználó gépe 5 óra alatt 3 legitim kulcsot talált.

A Microsoft egyelőre nem kommentálta a hírt, és egyelőre szakértők sem erősítették meg, hogy a módszer valóban eredményes. Ha azonban így van, a szoftvercégnek gyorsan kell reagálnia, hiszen ebben az esetben nem arról van szó – mint a Windows XP esetében –, hogy néhány száz kalózkulcs terjed az interneten: most a legitim vásárlók is bajba kerülhetnek, ha véletlenül éppen az ő kulcsukat használta korábban egy kalóz a Vista aktiválásához.

Azóta történt

Előzmények