Felpörgött a kábeles internet piaca – papíron

Októberben a vezetékes széles sávú előfizetések száma 1,724 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A megelőző hónap 1,661 milliós adatához képest jelentős növekedés nem a piac váratlan fellendülésének, csupán a korábbi hibás adatok korrekciójának köszönhető. Az ADSL- és kábelmodemes előfizetések száma a hónap végén 217 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi és 186 ezerrel a 2008. év végi szintet.

Hirdetés

Az NHH gyorsjelentéséből – mely az egykori monopolszolgáltatók, a nagyobb alternatív szolgáltatók és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül – kiderül, hogy az ADSL-szolgáltatásra előfizetők száma a szeptemberi 808 ezerről 807 ezerre csökkent. Az ADSL-előfizetések száma tizenegyezerrel haladta meg a 2008. végi és tizennyolcezerrel az egy évvel korábbi értéket.

A gyorsjelentésben június óta a tizenegy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI, PR Telekom, Zelka, Tarr, TvNetWork, ViDaNet, PARISAT, RubiCom) adatai szerepelnek, ezek ügyfeleinek száma októberben 742 ezerről 763 ezerre nőtt. Sajátos – a korábbi számok megbízhatóságát megkérdőjelező – fejlemény, hogy az NHH egy nemrégiben lezárult országos felmérés alapján korrigálta a társaságok piaci részesedésére vonatkozó adatokat. Mint kiderült: a jelentésben szereplő szolgáltatók befolyása a teljes piacon csupán 80-85 százalékos, és nem 85-90 százalékos, ahogy eddig gondolták. Ez a változás az októberi statisztikában látványos előfizetésszám-bővülésként csapódik le: a szeptemberben vélelmezett 853 ezer széles sávú kábeles kapcsolat után most 917 ezerre ugrott a szám.

A bekapcsolt – vezetékes és kábelmodemes – telefonvonalak száma a megszokott trendet követve tovább csökkent, hatezerrel, 3,08 millióra. A hónap végén száz főre 30,75 vonal jutott az egy hónappal korábbi 30,80 után. A közvetítőválasztást októberben a szeptemberi 472 ezer után 463 ezer fogyasztó vette igénybe, közel 33 millió percet telefonáltak ezen a módon.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között októberben közel kilencezer szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 447 ezer számot hordoztak – áll az NHH közleményében.

Azóta történt

Előzmények