Félmillió felett itthon a mobilnet-előfizetések száma

Először tette közzé a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a magyarországi mobilszolgáltatóknál nyilvántartott mobilinternet-előfizetésekre vonatkozó statisztikáját, melyet – a vezetékes és mobilgyorsjelentéshez hasonlóan – havi rendszerességgel publikál majd a jövőben. Az adatok szerint január végén 508 ezer mobilinternet-előfizetője volt a három operátornak, és az elmúlt három hónapban 424 ezer SIM-kártyán zajlott adatforgalom.

A gyorsjelentés szerint december végén, amikor a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone összesen 12 millió 224 ezer előfizetővel rendelkezett, a mobilinternetre is előfizetők száma 494 ezer volt. 2008 végén az ADSL-, a kábelmodemes és a mobilinternet-előfizetések száma együttesen meghaladta a 2 milliót Magyarországon.

A három mobilszolgáltató által adott adatok alapján és a mindhármuk szolgáltatását vizsgáló tanúsító szervezet, a Matrix Kft. közreműködésével elkészített gyorsjelentés szerint januárban a felhasználók a decemberi 651 ezer GB után közel 761 ezer GB adatot forgalmaztak, miközben az egy előfizetőre jutó átlagos forgalom is nőtt, a decemberi 1,54 GB-ról 1,79 GB-ra.

A forgalmazásban részt vevő előfizetések alapján a T-Mobile piaci részesedése január végén 52,31 százalék, a Pannoné 25,12 százalék, a Vodafone-é 22,57 százalék volt. Az adatforgalom alapján a T-Mobile piaci része 38,4 százalékos, a Vodafone-é 37,72 százalékos, a Pannoné 23,88 százalékos. Ennek megfelelően januárban a legtöbb adatot a T-Mobile ügyfelei (292 ezer GB) forgalmazták, míg a Vodafone ügyfeleinek teljes forgalma 287 ezer GB, a Pannon ügyfeleinek forgalma pedig 182 ezer GB volt. A forgalmazásban részt vevő előfizetések alapján számított egy előfizetőre jutó forgalom januárban a Vodafone-nál 3 GB, a Pannonnál 1,71 GB, a T-Mobile-nál pedig 1,32 GB volt.

A jelentés nemcsak puszta statisztikát közöl, hanem képet ad a három szolgáltató mobilinternet-lefedettségről is, mind százalékosan, mind pedig térképen bemutatva a kül- és beltéri lefedettséget. A szolgáltatók általános szerződési feltételeiben (ÁSzF) szereplő, eltérő garantált le- és feltöltési sebességek alapján készült lefedettségi térképek az NHH honlapján érhetőek e

Azóta történt

Előzmények