Felmérés a vállalati informatikai igényekről

Az európai kis- és középvállalatok (KKV) számára továbbra is az a legfontosabb feladat, hogy leszorítsák költségeiket – áll az Oracle megrendelésére készült Datamonitor által készített felmérésben, amely során 4480 vállalat vezérigazgatóit, üzletágvezetőit, valamint üzemeltetési, pénzügyi és informatikai igazgatóit kérdezték 2003 decemberében. Az Oracle éppen e célcsoport igényeire válaszul nemrégiben Magyarországon is bevezette a PénzÜgyes névre keresztelt, a kis- és középvállalatok számára kialakított üzleti alkalmazást, amelyet elsősorban az 500 millió és 5 milliárd forint közötti forgalmat elérő cégeknek ajánlják 10-15 millió forint közötti áron. A szoftverlicenszen kívül a bevezetés, az oktatás, a terméktámogatás, és igény esetén a hardver is szerepel a kínálatban.

A tanulmány egyik érdekes következtetése, hogy a legtöbb ágazatban világosan látják, mennyire fontos az integrált megoldások bevezetése, a valós idejű adatelérés és az operatív üzleti adatelemzés javítása. Ennek ellenére a Datamonitor végkövetkeztetése az, hogy akár másfél évre is szükség lehet ahhoz, hogy a kényszerűségből lefaragott informatikai költségvetések újra normális szintet érjenek el. A jelentés emellett azt sugallja, hogy az informatika gyökeres megújítását tervező kis- és középvállalatoknak az egyértelmű, modulonként kimutatható beruházás-megtérülést kell megcélozniuk az eszközarányos megtérülés helyett.

Hirdetés

Az Európára és a Közel-Kelet 19 országára kiterjedő tanulmány szerint a KKV-k számára a legfontosabb prioritás egyértelműen a költségcsökkentéssel elérhető jobb versenyképesség volt (53%), messze megelőzve a következő két jelentős feladatot: az informatikai környezet egységesítését és a cégen belüli együttműködés javítását, amelyek mindegyike 34%-ot kapott. 24%-kal negyedik helyen szerepelt a vezetői információellátás javítása, a további prioritások között pedig a külső együttműködés javítását (18%), az értékesítés vagy piaci részesedés növelését (17%), valamint az ipari szabványok és a jogszabályi előírások szorosabb követését (13%) sorolták fel a megkérdezettek.

A Datamonitor felmérése egyike a legrészletesebb tanulmányoknak, amelyeket az európai kis- és középvállalati szektor problémáiról eddig készítettek. A kutatás rámutat arra, hogy e vállalatok már széles körben felismerik azokat a gondokat, amelyek az informatikai rendszerek széttagozottságából, az üzletágak elkülönült működődéséből és a nagy informatikai projektek magas integrációs költségeiből adódnak. Azonban most még azokra az informatikai projektekre adnak pénzt, amelyek sürgősek, nem pedig azokra, amelyek valóban fontosak. A felmérés szerint az informatikai környezet és a technológiai platformok szabványosítása az előkelő második helyen szerepel a listán, és az ezt szolgáló beruházások miatt valószínűleg lazítani kell majd a vállalatok jelenlegi informatikai költségmegszorításain.

„A kis- és középvállalatok nehezen térnek magukhoz a gazdaság súlyos visszaesése után” – mondta Nick Greenway, a Datamonitor munkatársa. „Számos vállalat csak úgy tudott fennmaradni, hogy minden területen szorosra húzta a nadrágszíjat, így a megszorítások a létszámot, az informatikát és az alaptevékenységeket is érintették. Egyes KKV-k még azt is bevallották, hogy a gyengébb minőséggel és az ügyféltámogatás részbeni megvonásával takarékoskodtak” – folytatta Greenway.

A jelentés szerint a beruházások újraindítása valószínűleg csak fél vagy egy év múlva lesz esedékes, és egyes országokban, mint például Németország és Olaszország, a fellendülés kilátásai még bizonytalanok, és a KKV-k számára nem értek véget a nehéz idők.

A Datamonitor szerint az egységes informatika iránti igény ágazatonként eltérő, ezt legfontosabbnak a gyártóipar és a közszféra tartja, míg a kis- és nagykereskedelem, a műszaki tervezés és az építőipar területén aggódnak emiatt a legkevésbé. Ez azt tükrözi, hogy a kis- és nagykereskedelem már igen sokat tett a homogén informatikai rendszerek kialakítása érdekében.

A válaszok azt mutatják, hogy számos ágazatban még mindig a túlélés kényszere a legfontosabb hajtóerő, és a KKV-k nem készültek fel a gazdasági helyzet javulására. A tanulmány egy másik érdekes következtetése, hogy a legtöbb ágazatban világosan látják, mennyire fontos az integrált megoldások bevezetése, a valós idejű adatelérés és az operatív üzleti adatelemzés javítása (üzleti intelligencia). Ez különösen igaz a közszférára, a biotechnológiára, a nagykereskedelemre, a közlekedésre és a folyamatrendszerű gyártásra. A valós idejű operatív üzleti adatelemzés nemcsak a vállalat gazdasági mutatóinak alakulására világít rá, hanem egyúttal segíti a vezetőket az erőforrások hatékonyabb kihasználásában és a piaci változások gyorsabb követésében.

A Datamonitor végkövetkeztetése az, hogy akár másfél évre is szükség lehet ahhoz, hogy a három-hat hónap alatt kényszerűségből lefaragott informatikai költségvetések újra normális szintet érjenek el. A KKV-k számára a közeljövő teendői között szerepel a fokozatos költségcsökkentés, a belső szervezeti átalakulás, a növekedésre való felkészülés, valamint az informatikai és egyéb beruházások átfogó megtervezése. A jelentés azt sugallja, hogy az informatika gyökeres megújítását tervező kis- és középvállalatoknak az egyértelmű, modulonként kimutatható beruházásmegtérülést kell megcélozniuk az eszközarányos megtérülés helyett.

* A „A kis- és középvállalatokat érintő gazdasági kérdések az újra feljövőben lévő piacon” című felmérés részletes telefonos interjúkon alapul, amelyeket Európa és a Közel-Kelet 19 országában 4480 felsővezetővel készítettek. A felmérésben szereplő vállalatok vagy létszámuk (10 és 500 fő között), vagy árbevételük (5 és 250 millió euró között) alapján minősültek KKV-nek. Az érintett ágazatok: gyártóipar, közművek, szakmai és közszolgáltatások, pénzügy, közlekedés, kiskereskedelem, nagykereskedelem és egyéb iparágak.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények