Felébe kerülhet a telefonálás

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) döntésének értelmében a június 15-től érvényes új vezetékes összekapcsolási díjak a jelentős piaci erejű szolgáltatók esetében a tavaly év végén megállapított díjakhoz képest 38-55 százalékkal csökkennek. A tanács várakozásai szerint a nagykereskedelmi díjak mérséklődése hozzájárul a kiskereskedelmi tarifák csökkenéséhez is. Az NHHT döntése az öt jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltatót – a Matávot, az Invitelt, az Emitelt, a Hungarotelt és a Monortelt – érinti.

A Matávnál a helyi hívásvégződtetés 4,2 forintos percdíja csúcsidőben 2,07 forintra, míg csúcsidőn kívül 2,23 forintról 1,09 forintra mérséklődik. Az eddigi országos hívásvégződtetés 6,19 forintról 4,42 forintra csökken csúcsidőben, azon kívül pedig 2,99 forintról 2,32 forintra. Az NHHT által hozott határozatok végrehajthatóak, ellenük nincs helye fellebbezésnek.

A NHH Tanácsa a helyi hurok átengedésére vonatkozó referenciaajánlatokkal kapcsolatban is meghozta határozattervezeteit, ez szintén a Matávot, az Invitelt, az Emitelt, a Hungarotelt és a Monortelt érinti. A tervezet értelmében mind a teljes, mind a részleges hurokátengedés esetében a legnagyobb szolgáltató, a Matáv árai az európai áraknak megfelelően alakulnak. Az európai átlagár jelenleg a teljes átengedés esetében 2932 forint, a részleges átengedés esetében pedig 1071 forint. A helyi távközlési szolgáltatók esetében – az eltérő piaci körülmények figyelembevétele miatt – ettől 10 százalékos eltérést engedélyezett a tanács.

Azóta történt

Előzmények