Hirdetés

Fél napig nem volt net Észak-Koreában

A Sony Pictures készített egy filmet, ebben az amerikai hírszerzés két újságírót szervez be az észak-koreai diktátor meggyilkolására. A The Interview című vígjátékot karácsonykor mutatták volna be, de az egy hónappal ezelőtt történt hackertámadás lavinát indított el: először még azon döbbentünk meg, hogy Rambó adatait is ellopták, illetve azon, hogy szinte azonnal felkerült néhány film a torrentoldalakra (egyébként 6 758 fájl eltulajdonítását ismerte el a Sony).

Azóta sem lehet biztosan tudni, ki és miért követte el a betörést, arról csak a "Hacked by #GOP" szignó árulkodott. Végül a Guardians of Peace nevű csoporttal azonosították a támadókat. Az év egyik (ha nem a) legnagyobb adatvesztési ügye lett a Sony sajátja. Amikor viszont a cég egyik alkalmazottja üzenetet kapott, hogy a támadók pénzt kérnek a hallgatásért, az Észak-Koreát vádoló hangok elbizonytalanodtak.

Hirdetés

Néhány napja az is világossá vált, hogy a Sony Pictures Entertainment partnerei, üzletfelei is izgulhatnak, a Snapchat fényképezős szemüveges felvásárlásáról (amit egyébként egész jól titokban tartottak) kiderültek a részletek.

A Sony végül úgy döntött, nem mutatja be holnap a filmet, egyetlen mozi sem vetíti majd karácsonykor. Ezt a döntést nem vette jó néven Barack Obama, az Egyesült Amerikai Államok elnöke, szerinte legalábbis egyeztetnie kellett volna a cégnek a döntés előtt. Mindenesetre arányos válaszlépésről beszélt, majd hétfő este Észak-Korea internet nélkül maradt. Nem úgy, hogy a lakosság nem ért el bizonyos oldalakat vagy, hogy kimaradások lettek volna. Észak-Koreában konkrétan nem volt internet. Sem vezetéken, sem mobilhálózaton.

A Bloomberg News információi szerint Észak-Korea vezetői azt nyilatkozták, nem ismerik a Guardians of Peace csoport tagjait vagy azok elérhetőségét, azonban örömüket fejezték ki abban a tekintetben, hogy valaki ténylegesen tesz azért, hogy a The Interview című film ne jelenhessen meg karácsony napján.

Bernadette Meehan, a Fehér Ház egyik szóvivője azt kérte az újságíróktól, "az észak-koreai internet problémáival kapcsolatban az ő kormányukat kérdezzék".

Az USA tehát nem vállalta magára a válaszcsapást, de direktben nem kérdezett rá senki. A filmet karácsonykor biztos nem mutatják be, és a Sony egyelőre nem reagált arra a (félig viccesnek szánt) megkeresésre sem, melyben a VentureBeat és a BitTorrent ajánlja fel a segítségét, mondván "a torrent-protokollon keresztül senki sem fogja tudni cenzúrázni a filmet". Még azt is hozzátették, egy új értékesítési modellt ismerhetne meg a Sony, hiszen nem várják el, hogy ingyen tegyék közkinccsé a filmet, a BitTorrent Bundle keretein belül akár pénzt is kérhetne a cég.

Észak-Koreában az internet mintegy 10 órás állás után jött rendbe, helyi idő szerint kedden 11:30 körül kezdtek újra elérhetővé válni a weboldalak.

Azóta történt

Előzmények

  • USB? Az ellen nem véd semmi!

    Mutatunk egy olyan hekkelést, amivel bármilyen USB csatlakozóval ellátott számítógépet vagy kézi készüléket egy perc alatt fel lehet törni.

  • A Snapchat szív a Sony miatt

    A céget ért hackertámadás során olyan elektronikus levelek is napvilágra kerültek, amelyek a partnereket érintik kellemetlenebbül. Ilyen ez a felvásárlásról szóló levélváltás is.

  • Még Rambo adatait is ellopták a Sonytól

    A Sony Pictures által elszenvedett támadás egyre nagyobb botránnyá nő: naponta szivárognak ki új információk, melyek azt bizonyítják, hogy igazi biztonsági katasztrófa történt.