Fél éve felfedezett súlyos hibát javít a Windows Home Server első javítócsomagja

Hirdetés

A Microsoft kiadta első, egyelőre béta-állapotú javítócsomagját az otthoni médiafájlok megosztását és rendszerezését végző központi kiszolgáló rendszeréhez, a Windows Home Serverhez. A Home Server Power Pack 1 bétája elsősorban egy a kezdetek óta fennálló, szinte minden felhasználót érintő hibát javít ki. A probléma súlyosságát jól jelzi, hogy az adatvesztést vagy adatsérülést okozó hiba felszámolásához a felfedezéstől számítva hat hónapra volt szüksége a Microsoftnak.

A most kijavított szoftverhiba okán több ezren számoltak be adatvesztésről vagy az adatok sérüléséről olyan esetben, amikor bizonyos alkalmazások olyan Windows Home Server alapú számítógépeken próbáltak módosítani mozgatni fájlokat, amelyek több merevlemezt tartalmaznak. A hiba ráadásul szinte az összes széles körben használt alkalmazást érintette, így a listán egyebek mellett megtalálható volt a Windows Vista Photo Gallery, a Windows Live Photo Gallery, az Office OneNote 2003 és 2007, az Office Outlook 2007, a Money 2007, a SyncToy 2.0 Beta, vagy éppen a uTorrent.

A hiba felszámolása az egyik vezető fejlesztő, Bulat Shelepov elmondása szerint igencsak kemény diónak bizonyult: más megoldás nem lévén a Windows Home Server teljes állománykezelési alrendszerét újra kellett írni egészen az alapoktól.

A Home Server Power Pack 1 nem csak a fenti hiba javítását, hanem új szolgáltatásokat is magával hozott, így a Windows Home Server mostantól a 64 bites Vista-változatokkal is együttműködik, a felhasználó lehetőséget kap a megosztott mappák biztonsági mentésére, valamint fejlődött a távoli elérés és az energiagazdálkodási funkció is. A javítócsomag kiadásra jelölt bétaváltozata a Microsoft Connect szolgáltatáson keresztül érhető el, emellett az immár javított Windows Home Server 120 napos próbaváltozatának DVD- vagy CD-lemezképeit is elérhetővé tette a szoftvercég. A csomag végleges változatának megjelenési időpontját egyelőre nem tűzték ki a Microsoftnál.

Azóta történt