Hirdetés

1955. február 24.

Green Bayben, az USA Wisconsin államában megszületett Steven Paul Jobs, az Apple egyik alapítója. A milliárdossá lett cégvezető Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen 1976-ban hozta létre az Apple Computert, amely az irányítása alatt dobta piacra korai történetének legsikeresebb termékét, az Apple Macintosh számítógépet, majd az ezredforduló után az iPod zenelejátszót, az iPhone-t és az iPadet.

Hirdetés

Jobs
Steve Jobs és Steve Wozniak 1975-ben

Jobs

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • 1999. március 16.

  Az Apple Computer kiadja a Steve Jobs korábbi cégnél, az Apple által felvásárolt NeXT-nél elkezdett fejlesztésre épülő Mac OS X Server 1.0-s verzióját, illetve a korábban Rhapsody kódnéven futó Mac OS X fejlesztőknek szóló előzetesét.

 • 2001. március 24.

  Megjelenik az Apple Mac OS X operációs rendszerének első változata, a 10.0-s verzió, mely a Cheetah (gepárd) kódnevet kapta (a Mac OS X-eseket azóta is hagyományosan nagymacskákról nevezik el, a 10.02-es óta hivatalosan, kereskedelmileg is). Az ekkor induló széria legfontosabb újdonsága az volt, hogy a rendszert Unix-alapokra helyezték: a fejlesztést az OpenStep, a Mac OS 9 és a BSD alapjain kezdték el a Rhapsody projekt keretein belül.

 • 1997. július 9.

  Az Apple Computer bejelenti, hogy távozik a cég egy évvel korábban kinevezett vezetője, Gilbert Amelio, aki sikertelenül próbálkozott a megrendült helyzetű vállalat talpra állításával. Számos kudarca mellett Amelio volt az, aki az Apple-től egy évtizeddel korábban távozott Steve Jobs cégét, a NeXT-et felvásárolta, majd az őt pozíciójában felváltó szakembert tanácsadónak szerződtette.

 • 1793. július 14.

  Az angliai Sneitonban megszületett George Green matematikus és fizikus, aki 1828-ban megjelent munkájával (A matematikai analízis alkalmazása az elektromosság és a mágnesesség elméletére) a vele párhuzamosan e területen dolgozó Gauss-szal együtt a későbbi kutatások megalapozója lett.

Előzmények

 • 2010. január 27.

  Steve Jobs, az Apple alapító-vezérigazgatója a San Franciscó-i Yerba Buena Arts Centerben bemutatta a cég új termékét, az iPad táblagépet. Az ez esetben valóban forradalminak nevezhető új készüléktípus árusítását májusban kezdték meg, induló ára – felszereltségtől függően – 499-829 dollár volt.

 • 1984. január 24.

  Az Apple Computer részvényeseinek közgyűlésén Steve Jobs bemutatja az 1979 óta fejlesztett Macintosh számítógépet. A monokróm monitorral rendelkező gépben egy 32 bites, 7,83 MHz-es órajelű Motorola MC68000 processzor volt, 128 KB RAM, 64 KB ROM tartozott hozzá, beépítve egy 400 KB-os, 3,5 colos floppymeghajtót tartalmazott és egérrel is lehetett használni. A 2495 dolláros kezdő áron adott Macintosh volt az első igazán sikeres grafikus felhasználói felületet használó számítógép.

 • 1982. január 22.

  A Microsoft és az Apple Computer megállapodnak arról, hogy a Microsoft egy irodai csomagot fejleszt a Macintosh számára – ennek eredményeképp jött létre többek között a Multiplan táblázatkezelő. Az egyezség szerint a redmondi cég 1984. január 1-jéig hasonló szoftvert nem dobhatott piacra.

 • Steve Jobs újra munkába állt

  Még nem teljes munkaidőben, de már bejár dolgozni a vállalat vezetője.