2005. február 23.

A biztonságtechnikával és vírusvédelemmel foglalkozó finn F-Secure cég nyilvánosan is bejelenti, hogy azonosították az első, mobiltelefonra írott vírust, a Cabirt. A Symbian operációs rendszereken Bluetooth kapcsolat segítségével terjedő vírus a telefon minden bekapcsoláskor a „Caribe” szöveget írta ki a kijelzőre. Mivel kárt nem okozott, feltételezések szerint hackerek írták, hogy felhívják a figyelmet a telefonok sérülékenységére.

Hirdetés

Azóta történt

  • 1992. március 6.

    Michelangelo születésnapján aktivizálta magát az egyik leghírhedtebb, már 1991-ben felfedezett számítógépes vírus, mely nevét e véletlen dátumbeli egybeesésről kapta. A Michelangelo a floppyról indított operációs rendszereket fenyegette, megfertőzte a merevlemez partíciós tábláját, s az aktivációs napon minden információt törölt a winchesterről.

Előzmények

  • 2001. február 12.

    Rendkívül gyors ütemben terjed az e-mailes Anna Kurnyikova-vírus. Mivel a levél mellékletében elrejtett féreg rengeteg címre továbbküldi magát a fertőzött gépekről, világszerte lelassul az e-mail forgalom, számos levelezőszerver leáll. A szerző, az OnTheFly becenevet használó 20 éves Jan de Wit két nap múlva maga jelentkezik a rendőrségen. A holland fiatalembert később a bíróság 150 óra közmunkára ítéli.

  • 1986. január 19.

    Megjelenik az első IBM PC-re írott vírus, a Brain. Szerzői, egy orvosi szoftvereket fejlesztő pakisztáni testvérpár azért hozták létre, hogy büntessék az illegális szoftvermásolást. A floppyn terjedő Brain rezidens vírus volt, a lemez bootszektorát fertőzte meg.