Drogbáróknak árult védett telefonokat egy amerikai cég

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda súlyos bizonyítékok alapján tartóztatta le csütörtökön Vincent Ramost, a vállalat vezetőjét.

A múlt héten derült ki, hogy az FBI letartóztatta a kanadai központú Phantom Secure nevű vállalkozás vezetőjét, ugyanis a gyanú szerint a biztonságos, titkosított kapcsolatot biztosító BlackBerry és androidos készülékeket és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat a vállalat drogkartelleknek is árulta.

A nyilvánosságra hozott jelentés szerint az FBI nyomozói súlyos bizonyítékokat találtak arra, hogy Vincent Ramos nemcsak hogy tudott a bűnözőknek eladott termékekről, hanem kifejezetten ő kezdeményezte a piackutatást az alvilági körökben, ezt állítólag ő maga mondta egy beépült ügynöknek. A vádiratban szerepel, hogy vállalattól új ügyfél csak akkor kaphatott terméket, ha egy már meglévő ügyfél ajánlotta őt, s a cég az ezt követő vizsgálat során még ellenőrizte is az illető hátterét – ezzel akarták kiszűrni, hogy a hatóságok közel kerüljenek a vállalat hálózatához.

A Phantom Secure komplex biztonsági rendszert alakított ki a telefonok számára: saját levelezési rendszert biztosítottak, eltávolították a kamerát, a mikrofont, a GPS-szolgáltatást, letörölték a normál internetes szolgáltatásokat, majd ezek után telepítették a titkosítást végző PGP szoftvert. Arra is lehetőség volt, hogy távolról üresre takarítsák a telefont, ha esetleg a rendőrség lefoglalta volna.

A vádirat kitér arra, hogy az ügyben nem azzal a sok vitát kiváltó problémával állunk szemben, mely szerint bűnözők a technológiai vállalatok titkosítási és egyéb biztonsági termékeit illegális tevékenységre is felhasználhatják, hanem a Phantom Secure szándékosan és célzottan vette fel a kapcsolatot az alvilággal.

A vállalat állítólag kb. 20 ezer készüléket értékesített világszerte, és ezek többségét bűnözők használják, és ebből a Phantom Secure évente több tízmillió dolláros árbevételre tett szert.

Azóta történt

Előzmények