Fájlok az örökkévalóságnak

Hirdetés

Hasonlót Magyarországon csak a Kétfarkú Kutya Párt ígért, de ők vicceltek. A francia Foreversafe azonban látszólag komolyan gondolja, hogy mindazokat az állományokat, amelyeket webes felületről menedzselhető adattár-szolgáltatására feltöltenek a felhasználók, az idők végezetéig – de legalábbis addig, amíg a ügyfél él – megőrzi. „Azt mondjuk az ügyfeleinknek, hogy az adatok tárolásáról élethosszig gondoskodunk. Ha valamit feltölt a szervereinkre, az ott is marad mindaddig, amíg maga le nem törli” – magyarázta Arnaud Meuret műszaki igazgató a PC World-nek.

A szolgáltatás használható ingyen is, de komoly korlátokkal. Ilyenkor csak 10 gigabájtnyi tárhelyet kap a felhasználó, amelyre havonta 150 megabájtnyi adatot tölthet fel, és amelyről havi szinten csak 15 audio- vagy videofájlt játszhat le közvetlenül (itt streaming lejátszásról van szó). Évi 59 dollárért azonban mindezek a korlátok megszűnnek, a rendelkezésre álló tárhely is korlátlanná avanzsál. Ráadásul – amint Meuret mondja – az adatokat akkor sem törlik, ha az előfizetést nem újítja meg az ügyfél, csak éppen nem érheti el őket.

A 2004-ben gründolt cég francia nyelvű szolgáltatása már két éve üzemel, az angol verzió beindításával viszont mostanáig vártak. Ennek ellenére már most is több mint 50 000 felhasználójuk van, és több száz terabájtnyi adatot tárolnak.

Meuret azt elismeri, hogy ha a vállalkozás csődbe megy, nem fogják tudni garantálni az állományok örök életét, de „minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni azért, hogy az ügyfeleink ilyen esetben is el tudják érni az adataikat.” A tárolásnál szabványos megoldásokat használnak a fájlok leírására és elrendezésére, ezért – ha netán úgy adódna – bárki más továbbvihetné a szolgáltatást – teszi hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények