Zuckerberg: szó sincs adóelkerülésről

Az egész világon óriási visszhangot keltett Mark Zuckerberg minapi bejelentése, mely szerint feleségével együtt életük során fokozatosan lemondanak Facebook-részvényeik 99 százalékáról, és ezek az értékpapírok – vagy értékesítés után a vételáruk – egy újonnan létrehozott szervezethez kerülnek (Chan Zuckerberg Initiative), melynek fő feladata jótékonysági és emberbaráti projektek futtatása lesz.

De hogy ez a tranzakció pontosan mit is jelent, azt kevesen értették igazán – jól mutatja ezt, hogy a lépés értelmezése a mértékadó amerikai sajtó egy része számára is gondot okozott, pedig ők tisztában vannak a helyi gazdasági, üzleti és adózási szabályokkal.

Hirdetés

A kritikusok többsége azt vetette fel, hogy szó sincs itt jótékonykodásról, Zuckerberg egyszerűen átcsoportosítja vagyona nagyobb részét egy vállalkozásba, mely talán majd – az ígéret szerint – jótékonysági tevékenységeket is folytat. Az is felmerült, hogy mindennek egyszerűen „adóoptimalizás” a motivációja, vagyis ilyen módon jelentősen csökkenhet a Zuckerberg által megfizetett adó.

Ahogy az várható volt, a sajtóvihar után a Facebook vezetője is megszólalt, és tegnapi posztjában igyekezett tisztázni, hogy mit és miért csinált.

Zuckerberg először is elismétli azt, amit már a lányának írott levélben is elmondott: a Chan Zuckerberg Initiative célja, hogy magasztos célok elérését segítse, kezdetben a személyre szabott tanulás, a betegségek gyógyítása, az emberek között kapcsolatok erősítése áll tevékenységük fókuszában.

Ezután kitér arra, hogy miért az LLC társasági formát választották (LLC: Limited Liability Company – nagyjából a magyar kft.-nek megfelelő vállalkozási forma) az alapítványi helyett: az LLC Zuckerberg érvelése szerint lehetővé teszi, hogy nonprofit szervezeteket támogassanak, magánbefektetéseket hajtsanak végre, illetve hogy részt vegyenek politikai vitákban is, és ők mindezeken a területeken szeretnének pozitív változásokat elérni, a társaság befektetésekből származó összes nyereségét erre fogják fordítani. Az LLC emellett rugalmasabb kereteket jelent, mint az alapítványi forma.

Az egyik fő vádra válaszolva Zuckerberg azt írja, hogy ha hagyományos alapítványi formát választották volna, akkor kapnának adójóváírást a transzferált részvények után, de az LLC forma miatt ettől elesnek, és a részvények eladása után az előírt módon meg fogják fizetni a nyereségadót.

A bejelentést elemző lapok közül pl. a Fortune is alátámasztja Zuckerberg állításait, és rámutatnak arra, hogy Steve Jobs özvegye is hasonló formában üzemeltet egy jótékonysági célokat szolgáló szervezetet (Emerson Collective), és ő is azért az LLC formát választotta, mivel az alapítványi tevékenységeket szigorúbban korlátozzák a törvények.

Azóta történt

Előzmények