A Facebook úgy ünnepel, hogy halálra rémít

Olvasóinknak nyilván nem újdonság már, hiszen ma ezer helyen megjelent a Facebook szülinapi ajándéka: a közösségi oldal egy automatizmus segítségével minden felhasználójának kínál egy összefoglaló videót arról, hogy (a jellemző momentumokat kiemelve és hangsúlyozva) milyen tevékenységeket is végzett az oldalon, amióta tag (elsősorban a fotókra koncentráltak).

Természetesen megnéztem a sajátomat, és akár azt is mondhatnám: aranyos és jellemző, egészen jól sikerült.

Hirdetés

De mégis felállt a szőr a hátamon: jómagam ugyan meglehetősen tudatos felhasználó vagyok, csak olyasmit teszek nyilvánossá, amit annak is szánok, figyelek az adatvédelmi beállításokra stb. Ami kiment, azt vállalom, és nem csak most, bármikor később is.

Ám nem mindenki ilyen.

Habár ezzel is gyakran foglalkozó, az adatvédelemre különösen érzékeny újságíróként egy pillanatig sem lep meg, hogy a Facebook miket tud rólunk, azért a demonstráció formájától meghűlt bennem a vér.

Ez csak egy ügyes reklámfogás, a mögötte lévő technológia sem túl nagy szám, ugyanakkor nem is kellene jobb példa arra, hogy mekkora hatalom van a Facebook és a hasonló, milliárdnyi adatot begyűjtő cég kezében.

Mekkora? Elképzelhetetlenül nagy. Ez a videó a professzionális profilozás egy erősen lebutított változatát mutatja be, de még így is sokkoló. A feladatot a Facebook üzemeltetői csuklóból oldották meg – de vajon mire lehetnek még képesek, ha egyéb kihívások elé állítják őket?

Nem annak szánták, de ha ez az akció nem eléggé meggyőző erejű, hogy a hagyományos adatvédelem, a magánszféra korábbi felfogása idejétmúlt, és egy gyökeresen új világban élünk – ahogy ezt Mark Zuckerberg pár éve határozottan ki is fejtette –, akkor most már mindenki számára világos lehet.

Azóta történt

  • Adatkezelés ma: értjük mi, csak lesz*rjuk

    A Moves fitneszalkalmazást nemrég kebelezte be a Facebook oldal, az eddig viszonylag konzervatív adatkezelési gyakorlatot ígéretük ellenére rögtön lazábbra vették.

Előzmények

  • Magyarország Facebook-függő

    Magyarországon és Törökországban az internethasználók több mint 85 százaléka látogatja a Facebookot – mutatja a Gemius elemzése, melynek apropója a népszerű közösségi oldal 10. születésnapja.