Tévinformáció miatt befagyasztotta a venezuelai elnök oldalát a Facebook

A Facebook szerint Nicolás Maduro, Venezuela elnöke megszegte a platform szabályzatát, mert koronavírussal kapcsolatos tévinformációt terjeszt, és gyógyszert hirdetett a járványra.

Befagyasztotta Nicolás Maduro venezuelai elnök oldalát a Facebook. A közösségi platform azzal vádolja az elnököt, hogy koronavírussal kapcsolatos tévinformációt terjeszt, ugyanis bizonyítékok nélkül olyan gyógyszert reklámozott, ami állítása szerint kigyógyítja az embereket a koronavírusból.

A Reuters emlékeztet: Maduro már januárban is beszélt a kakukkfűalapú Carvativir készítményről, amelyre olyan csodagyógyszerként hivatkozott, ami mellékhatások nélkül semlegesíti a koronavírust. Az orvosok szerint azonban tudományosan ez nem igazolható.

A Facebook éppen ezért úgy értelmezi, hogy hamis állítás az, mely szerint a készítmény garantáltan meggátolja a koronavírussal való megfertőződést vagy garantáltan meggyógyítja a betegeket. A tévinformációval Maduro megszegte a Facebook szabályzatát, így a videóját is törölték.


[+]

A Facebook szóvivője szerint a WHO ajánlását követi a platform, eszerint jelenleg nincs gyógyszer a koronavírussal fertőzöttek teljes gyógyítására. A szabályaik többszöri megszegése miatt 30 napra teljesen befagyasztják Maduro oldalát, arra új tartalmakat kitenni nem lehet. Az Instagram-fiókot a szóvivő elmondása szerint nem érinti a felfüggesztés.

Maduro elnök februárban egyébként azt állította, hogy a Facebook cenzúrázta a videóit, amelyekben megmutatta a Carvativirt. A múltban többször is hangoztatta, hogy őt és szövetségeseit tisztességtelenül kezelik a közösségi médiában tevékenykedő óriások, és önkényesen függesztenek fel fiókokat. A venezuelai elnök egyébként rendszeresen használja a Facebookot és a Twittert, a Facebook Live-on keresztül néha beszédet is közvetít.

Frissítés: a venezuelai kormány digitális totalitarianizmussal vádolja a Facebookot.

Azóta történt

Előzmények