Sokan felháborodhatnak az eltiktokosodó Facebook fiatalokat célzó változtatásán

Megváltozik a Facebook hírfolyama, hogy jobban vonzzák a fiatalokat – egyesek szerint tiktokosodik a közösségi oldal.

A Meta tájékoztatása szerint megváltozik a Facebook fő hírfolyama, amely innentől kezdve az új tartalmak felfedezését helyezi előtérbe, nem pedig a követett fiókok bejegyzéseit – a szakértők szerint alapvetően a TikTok mintájára alakítják át a feedet.

Az utóbbi hónapokban a Meta vezetői már hangoztatták, hogy mielőbb igyekeznek a Reels sikereire építeni – vagyis a rövidke videós tartalmakra, amelyek a TikTokon és a Facebookon is olyan nagyon vonzzák a fiatal felhasználókat.

A Facebook hírfolyama ezért a jövőben a felhasználók által nem követett fiókok népszerű bejegyzéseit rangsorolja és gyűjti majd előre, ebben pedig a Reelek és történetek is benne lesznek. A Facebook gépi tanulási rangsorolással ajánl majd tartalmakat az embereknek, és további befektetéseket eszközöl a mesterséges intelligenciába, hogy az javasolt tartalmakat szállítson az embereknek.


[+]

Lesz egy külön, új lap, Feeds néven – ez a régi megközelítést alkalmazza, vagyis ebben lehet majd az ismerősök, követett oldalak és csoportok bejegyzéseit megtekinteni, úgy, mint eddig. Itt időrendbe sorrendben, személyre szabott sorrend nélkül jelennek majd meg a tartalmak Mark Zuckerberg közlése szerint. Itt javasolt tartalmak sem lesznek, ellenben reklámok igen.

Minden a TikTok miatt van?

A Meta az utóbbi hónapokban minden erejével az algoritmikus javaslatokra épít, szakemberek és saját bevallásuk szerint is a TikTok egyre növekvő fenyegetése (népszerűsége) miatt. Ez éles váltást jelent azon 2018-as tervhez képest, amiben még a csalás és a barátok bejegyzéseinek előtérbe helyezését ígérték.

Az Instagram értelemszerűen szintén ebbe az irányba mozdult el, nem csak TikTok-szerű böngészési élmény bevezetését célozták meg, hanem jelentős befektetéseket eszközöltek a felfedezést ösztönző megoldások irányába, valamint már a chaten belüli vásárlást is lehetővé tették, egyéb fizetős megoldásokkal, exkluzív fizetős csoportokkal és e-kereskedelmi törekvésekkel együtt. Ami pedig a hátteret illeti: Chris Cox termékigazgató ebben a hónapban arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy az adatközpontok GPU-állományát megötszörözik az év végére, hogy extra erőt garantáljanak a mesterséges intelligencia számításaihoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények