Csendben újult meg a Facebook helykeresője

Minden hivatalos bejelentés nélkül indította útjára a Facebook a teljesen újragondolt Places oldalát. Az új helyi kereső számos funkciót tartalmaz, így lehetőségünk van konkrét településre vagy szolgáltatásra is keresni – írja bemutatót cikkében az ite.hu.

Hirdetés

A Places városi aloldala elsőként egy látványos, a felhasználók által közölt képet ad a kiválasztott városról, majd az itt fellelhető helyeket hat kategóriába sorolva ismerteti. Bemutatja a településen fellelhető éttermeket, bárokat, hoteleket, kávéházakat, látványosságokat és a különböző művészeti és szórakozási lehetőségeket.

Facebook Places helykereső

Az egyes kategóriákon belül a Places mindig öt konkrét helyet ismertet részletesebben. Első helyre a legjobb fotó kerül, de feltünteti a nyitvatartási időt, címet, telefonszámot, az átlagos felhasználói értékelést, de még ismerőseink megjegyzéseit is. Ez alatt a legutóbbi értékelés is láthatóvá válik az értékelő arcképével és nevével együtt. Ha ismerőseink is értékeltek, mondjuk az adott éttermet, akkor az ő véleményük kerül ki első helyen.

Az oldal alján további kevésbé releváns kategóriák is elérhetőek, így például a településen lévő iskolák, színházak, helyi piacok, vagy sportolási lehetőségek.

Az egyes aloldalak ezután közvetlenül is meglátogathatóak, vagy eljuthatunk a Facebook áttekintő keresőoldalára, ahol további helyeket láthatunk további adatokkal.

Komoly vetélytárs lehet a helyi keresőpiacon

A Facebook már öt éve dolgozik azon, hogy a helyi kereséseket megfelelően tudja kiszolgálni, és úgy tűnik, a különböző fejlesztések most értek célba. A Facebook ugyanis nem csak helyi adatokkal rendelkezik, hanem nagyon sok olyan információval, mint az adott helyekhez tartozó fotók, a nyitvatartási idő, a felhasználói vélemények és értékelések, amivel egyedülálló szolgáltatást tud nyújtani. Ráadásul a Facebook a kereső érdeklődési és ismerősei körére vonatkozóan is rengeteg információval rendelkezik, így a legjobb és személyre szabott találatokat tudja nyújtani a felhasználóknak.

Természetesen az új kereső még közel sem tökéletes. Így például nem tudunk éttermet keresni egy adott településen, és a kereső csak előre meghatározott településekre vagy helyekre enged rákeresni, de vélhetően a jövőben a Facebook tovább fejleszti ezt az alkalmazását. Nem véletlen, hogy hivatalos bejelentés a mai napig nem történt.

Azóta történt

Előzmények

  • Részben visszaadja az irányítást a Facebook

    Legalábbis nagyobb teret enged a felhasználóinak, hogy eldöntsék, miből és mennyit akarnak látni az üzenőfalon.

  • Anonim chatet vezet be a Facebook

    Egyelőre még szinte semmit nem lehet tudni a hamarosan megjelenő alkalmazásról, de az álnevek használata nagy újdonság.

  • Új kereső jön a Facebook mobilos verziójába

    A vállalat azt ígéri, hogy könnyen használható és okos alkalmazásával könnyedén lehet tájékozódni a tartalmakban.