A Facebook Pillanatok kikerülik Európát

A héten indította el a Facebook legújabb szolgáltatását, a Moments névre keresztelt fotómegosztó alkalmazását. Az Android és iOS rendszerekre is elérhető, különálló app arcokat keres a fotókon, azokat azonosítja és hozzárendeli az ismerőseinket. Az így készített válogatásokat egyszerűen oszthatjuk meg az érintettekkel egy privát mappán keresztül, amihez alapértelmezésben a kívülállók nem férnek hozzá. Amennyiben több arcot is talál a képeken a Moments algoritmusa, csoportos megosztást is felajánl.

Az Amerikai Egyesült Államokban hétfőn debütált program azonban nem jön Európába, nyilatkozta Richard Allan, a Facebook adatvédelmi biztosa. A Wall Street Journalnak adott interjújában elmondta, hogy az európai szabályozás értelmében opt-in lehetőséget kellene biztosítaniuk a felhasználóknak az alkalmazás használatához, azonban mivel ilyennel mechanizmussal nem rendelkeznek egyelőre, ennek bevezetéséig biztosan nem használhatják az öreg kontinensen élők a szolgáltatást. Azt is hozzátette, hogy nem volt napirenden a jelentkezéssel történő csatlakozási rendszer kifejlesztése, így egy darabig még biztosan várni kell rá.

Ebből kimaradunk Ebből kimaradunk
Ebből kimaradunk [+]

A Facebook szóvivője nem kívánta kommentálni, hogy egyáltalán elérhető lesz-e valaha a Moments Európában. Mivel a héten Belgium a megosztás és like gombok harmadik félnél történő követése miatt indított eljárást a közösségi oldal ellen, logikus lépés, hogy az arcfelismeréssel dolgozó Moments piacra dobását nem sieti el a vállalat. A történethez tartozik még, hogy 2010-ben már egyszer bevezetett a Facebook egy olyan funkciót, ami javaslatokat tett a fotókon szereplő személyek megjelölésére, ezt végül 2012-ben ki kellett kapcsolniuk az EU területén az ír hatóságok auditja nyomán.

Azóta történt

Előzmények