A Facebook is lebukott, ők is hallgatóztak

Egy hírügynökség belső forrásokból tudta meg, hogy a hangüzenetek szöveggé alakítását végző algoritmus eredményeit emberek ellenőrizték.

A Bloomberg hírügynökség igen nagy visszhangot kiváltó, a Facebookot is nyilatkozatra kényszerítő friss riportja szerint a közösségi oldal hangszolgáltatásokat igénybe vevő felhasználóinak beszélgetéseit az automatikus rögzítés után gépi úton nyomtatott szöveggé alakították át, majd ennek pontosságát szúrópróbaszerűen alvállalkozók segítségével ellenőrizték – vagyis nagyon sokan fértek hozzá magánbeszélgetések tartalmához.

A tudósítás szerint az alvállalkozók alkalmazottai metaadatokról – ki, mikor, hol stb. – nem tudtak, a munka célját sem ismerték, a dolguk az volt, hogy összevessék a gépi átírást a valóban elhangzottal. Ám itt nem volt válogatás – nehéz is lett volna –, vagyis az egyébként etikai aggályaikat hangoztató alkalmazottak időnként szigorúan bizalmas, személyes információkhoz is hozzáfértek.

A Facebook megerősítette a gyakorlat tényét, ám mintegy mentegetőzésként közölték, hogy a közelmúlt botrányai után – amikor hasonló derült ki az Apple, az Amazon és a Google szolgáltatásairól is – a példákat követve több mint egy hete leállították az ellenőrzéseket. Emellett azt is közölték védekezésképp, hogy az ilyen elemzésre, átírásra csak akkor került sor, ha a felhasználó a Messenger alkalmazásban hozzájárult ehhez.

Az ügy pikantériája, hogy Mark Zuckerberg nemrég, tavaly áprilisban egy kongresszusi meghallgatáson eskü alatt jelentette ki, hogy vállalata ilyet nem tesz: „Önök olyan összeesküvés-elméletről beszélnek, hogy mi figyeljük, hogy mit vesznek fel a mobiltelefonok mikrofonjai, amit aztán hirdetési tevékenységhez használunk fel. Mi nem csinálunk ilyet.”

Tovább bonyolítja a történéseket, hogy a Facebook nem tájékoztatta arról felhasználóit, hogy hangüzeneteik tartalmához, annak egy részéhez harmadik felek is hozzáférhetnek.

Az is problematikus, hogy anonim adatelemzést ígérnek azoknak, akik ehhez – valamilyen módon – hozzájárulnak a szerződés elfogadásával, ám ezek az üzenetek, beszélgetések természetes módon számtalan azonosításra alkalmas információt tartalmazhatnak.

Azóta történt

Előzmények