Trösztellenes vizsgálatot indít az EU a Facebook Marketplace ellen

Panaszt tettek a riválisok, ezért az EU trösztellenes vizsgálat indítására készül a Facebook ellen, a Marketplace kapcsán.

A Financial Times és a Reuters értesülései szerint heteken belül trösztellenes vizsgálatot indít az EU a Facebook ellen, miután a Marketplace kapcsán annak több riválisa is panaszt tett a hatóságoknál.

Az Európai Bizottság újabb nagy big tech-célpontja lesz így a Facebook, miután a Google, az Apple és az Amazon ellen már indítottak hasonló eljárásokat.

A Facebook 2016-ban indított online piacterét egyébként 800 millió facebookozó használja 70 országban, termékek vásárlására és eladására. Az EB már 2019-ben vizsgálódni kezdett a platform kapcsán.

A riválisok arra panaszkodtak, hogy a Facebook tisztességtelen versenyelőnyt biztosít piaci ereje révén a platform számára.

A vizsgálat valószínűleg évekbe telik majd, a hatóságok csak ezután szabhatnak ki bírságot: az viszont az éves bevétel 10 százalékát is elérheti, továbbá felszólíthatják a céget a versenyellenes magatartás beszüntetésére.

Egy másik vizsgálatban az EB arra kíváncsi, hogy a Facebook hogyan gyűjti és teszi pénzzé az adatokat.

Azóta történt

Előzmények