M, avagy a Facebook keres

A Facebook tegnap jelentette be, hogy elindították saját személyi asszisztens szolgáltatásukat, mely az M nevet kapta. Az asszisztens a mobilos Messenger alkalmazásban jelent meg, egyelőre még csak keveseknek, ugyanis csak pár százan kaptak meghívót a tesztre a San Franciscó-i öböl körzetében.

Az M különlegessége – ennyiben eltér a piacon lévő hasonló termékektől –, hogy a mesterséges intelligencia hátteret a Facebook által biztosított emberi közreműködés is kiegészíti. Ettől várják azt, hogy ez az asszisztens sokkal több feladat végrehajtására lesz alkalmas, mint a konkurens, kizárólag a technológiára alapuló szolgáltatások. És természetesen nagy különbség az is – pl. a Sirihez vagy a Cortanához mérve –, hogy a Facebooknak nincs saját mobilos rendszere, ezért az M-et le kell tölteni és telepíteni szükséges.

Facebook M
[+]

A vállalati belső teszteken már átesett alkalmazás egy gomb formájában jelenik meg a Messenger felületén, erre kattintva lehet üzeneteket küldeni a szolgáltatásnak, például, hogy ajánljon egy jó éttermet, majd foglaljon asztalt. Az M a közlemény szerint – legalábbis egyelőre – nem gyűjt adatokat a felhasználóról a közösségi oldalról, ajánlásait kizárólag a korábbi társalgások és kérések alapján adja meg.

Facebook M
[+]

A felhasználó nem tudja, hogy kérdéseire, kéréseire ember vagy gép válaszol. A hibrid megoldás előnye a fejlesztők szerint egyrészt az, hogy az ember nyújthat olyan segítséget, amelyet egy automata rendszer nem tud, illetve az, hogy az M az emberi közreműködésből is tanul, így folyamatosan fejleszti magát.

Jelen pillanatban egy kis csapat szolgálja ki az igényeket, akik a Facebook irodaházában szorosan együttműködnek a fizikailag is közel lévő fejlesztőmérnökökkel, de a várakozások szerint a kiforrott szolgáltatás sok ezer embert fog majd foglalkoztatni később. Vagyis valójában egy új típusú ügyfélszolgálatot működtetnek, mely siker esetén egyrészt a vállalkozások számára is ígéretes lehet, másrészt pedig újabb pénzcsapot nyithat meg a Facebooknak.

Azóta történt

Előzmények