Nem tetszett az EU-nak a Facebook szolgáltatáskiesése

Margrethe Vestager szerint a legutóbbi kiesés is csak azt mutatja, több piaci szereplőre van szükség.

Meglehetősen nagy port kavart, hogy a Facebook szolgáltatásai nem is olyan régen 6 órára leálltak.

Megszólalt az ügy kapcsán például Margrethe Vestager, az EB versenyjogokért felelős biztosa. Elmondása szerint ez a kiesés is csak azt mutatja, hogy nem szabad néhány nagy cégre építeni, több piaci szereplőre, több riválisra van szükség.

A Downdetector szerint ekkora kieséssel még nem nézett szembe a Facebook 3,5 milliárdos felhasználói tábora, ráadásul a Facebook mellett a Messenger, az Instagram és a WhatsApp is érintett volt, többek között. Miközben sokan a Twittert vagy a TikTokot kezdték használni, nevük elhallgatását kérő Facebook-dolgozók szerint belső hiba okozta a történteket.

Vestager szerint az egész annyit üzen, hogy nagyobb versenyre van szükség, a tech szektorban alternatívák, választási lehetőségek kellenek, és nem szabad néhány nagy vállalatra alapozni, bárkik is legyenek azok.

Ez a DMA célja az, amelyben az EU számos irányelvet fogalmaz meg az Apple, az Amazon, a Facebook és a Google számára – több tényező miatt is az alapvető üzleti modell átalakítására kényszerülhetnek az óriások, teret adva a nagyobb versenynek.

Megszólalt az ügy kapcsán Oroszország is, amely szerint a Facebook szolgáltatáskiesése mutatja, miért is van szükségük internetes szuverenitásra, saját platformokkal és hálózatokkal. A Facebook korábbi felsővezetőjének nyilatkozatai után európai politikusok pedig újabb vizsgálatot sürgetnek a Facebookkal szemben.

Azóta történt

Előzmények