Facebook ismerőseinken is múlhat a hitel a jövőben

Kína bevezetni készül a szociális kreditrendszert, amivel az állampolgárai online jelenlétét is pontozná, elsősorban a hitelképesség miatt. Az erről szóló cikkünk kapcsán vita alakult ki az olvasóink között, hogy a nyílt megfigyelés a rosszabb, vagy a nyugati titkosszolgálatok. Nem kellett rá sokat várni, hogy az amerikai Szabadalmi Hivatal elfogadja a Facebook szabadalmát, amivel többek között a banki hitelezést reformálnák meg.

Hirdetés

A közösségi oldal által benyújtott információk alapján egy olyan hálózati elemzőrendszert védettek le, amivel a tartalmak megjelenítését, kéretlen leveleket, keresési találatok, illetve hitelképességet is könnyebb lesz meghatározni. A szürke, illetve feketelistás szűrőrendszer azért lehet fontos a jövőben, mert nem csak a SPAM szűrésében és a keresésekre adott találatok pontosításában játszana szerepet, hanem a hitelezők használhatnák arra, hogy értékeljék az ismerettségi kört, és amennyiben az összesített pontszám nem éri el a meghatározott minimumot, elállhassanak a kölcsön nyújtásától.


[+]

A szabadalom egyébként nem a Facebook sajátja, a 2010-es Friendster felvásárlás során jutottak hozzá az ötlethez. Érdekes adalék, hogy a Friendster akkori fejlesztési alelnöke azóta a GetInsured életbiztosítási alkusznál dolgozik.

Ahogy erről már az ejtőernyős iPhone esetében is írtunk, a szabadalom bejegyzése közel sem jelenti azt, hogy az innováció használva is lesz, a vállalatok sokkal több mindent védetnek le, mint amit végül alkalmaznak is. Jelen esetben a hitelezés szabályait módosítani kellene ahhoz, hogy életbe léphessen egy ilyen értékelőrendszer.

Azóta történt

Előzmények