A Facebook mentené a menthetőt

A kritikusokat valószínűleg nem fogja kielégíteni a csúcsvezető által bejelentett reform.

A Facebook globális ügyekért felelős alelnöke, Nick Clegg vasárnap a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy vállalat kész arra, hogy alkalmazásaiban – elsősorban az Instagramon – bevezessen bizonyos új intézkedéseket, hogy a fiatalokat megóvják a lelki egészségüket érintő káros tartalmaktól.

Hirdetés

Clegg mindezt arra reagálva közölte, hogy a közelmúltban volt alkalmazottjuk, Frances Haugen mind a sajtóban, mind a szenátusi meghallgatáson dokumentumokkal alátámasztva jelentette ki, hogy a Facebook számára oly mértékben első rendű szempont a profit termelése, hogy az olvasottság növelése érdekében szinte teljesen figyelmen kívül hagyják a közösségi oldalon megjelenő anyagok tartalmát, köztük azokat is, melyek hatása kifejezetten veszedelmes a legfiatalabbak számára.

Az alelnök elmondta, hogy új megoldásokat vezetnek be algoritmusukban. Elmondása alapján az fog történni, hogy egyrészt monitorozzák a tinédzserek tevékenységét, és ha azt tapasztalja a rendszer, hogy a fiatal rendszeresen és ismétlődően olyan tartalmakat néz, mely számára „nem kedvezőek”, akkor igyekeznek valamilyen módon rábírni őt, hogy keressen más tartalmat. Másrészt egy új jelzést építenek be az Instagramba, amely arra figyelmezteti a felhasználót, hogy túl sokat tölt el az oldalon: „Tarts egy kis szünetet!” – jelenik majd meg az üzenet. A harmadik megoldási javaslatuk pedig az, hogy megengedik a szülőknek, hogy – ha úgy döntenek – követhessék gyerekeik online tevékenységét a közösségi oldalon.

A politikai nyomás fokozódik a Facebookon, Haugen szivárogtatása és meghallgatása komoly visszhangot váltott ki. Például Amy Klobuchar, a szenátus versenyügyi bizottságának jogi albizottsági elnöke Clegg interjúja után kifakadt, és elmondta, hogy elege van abból, hogy a szülőknek nincsnek eszközeik, hogy a nagy technológiai platformok életminőséget befolyásoló hatásától megvédjék a gyerekeiket, ezért az e vállalatok megrendszabályozása és átláthatósa érdekében az amerikai adatvédelmi és versenyügyi törvényeinek módosítását javasolja.

Azóta történt

Előzmények