Az internet új neve: Facebook

Habár sokan kétségekkel fogadták, a Facebook iparági kezdeményezése halad előre az útján, és Mark Zuckerberg tegnap a meghatározó jelentőségű szakmai találkozón, a barcelonai Mobile World Congressen (MWC) bejelentette, hogy az internet.org létrehozott egy új fejlesztőlaboratóriumot Kaliforniában, ahol a szakemberek azokat a körülményeket modellezhetik, amelyek a nagyszabású projekt résztvevőire a fejlődő világban várnak. Ennek első lépése akár az is lehet, hogy egy olcsó telefont találjanak ki, amelyik alkalmas lesz arra, hogy pl. Afrikában tömegesen tegye elérhetővé az internetet.

Az internet.org indulásáról tavaly nyáron az IT café is beszámolt. Akkor Zuckerberg jelentette be, hogy csoportjuk egy új kezdeményezéssel azt a célt tűzte ki, hogy az internet áldásai eljuthassanak mindazokhoz is, akik jelenleg nem férnek hozzá a világhálóhoz. A sajtóközlemény adatai szerint jelenleg a Földön élők egyharmada, körülbelül 2,7 milliárd ember rendelkezik internet-hozzáféréssel, így az internet.org „a következő ötmilliárdra” gondol. Mark Zuckerberg egy interjúban elmondta, hogy az internet természetesen üzlet is, de a profit mellett nem szabad elfelejteni a humanitárius célokat sem.

A csoport – melynek tagjai a Facebook mellett az Ericsson, a MediaTek, a Nokia, az Opera, a Qualcomm és a Samsung – azt szeretné, hogy az alapvető internetes szolgáltatásokhoz az azokat eddig el nem érők a jelenleginél sokkal olcsóbban juthassanak hozzá, mégpedig a mobilinternet költségeinek drasztikus csökkentésével. A projekt megvalósításának sikerét a következőkben látják: megfizethető hozzáférés, hatékonyabb adatfeldolgozás, új, költséghatékonyabb üzleti modellek kidolgozása.

Hogy mindenki jól járjon

A kihívás óriási, ugyanis számtalan infrastrukturális problémával kell megküzdeni: az áramellátás nehézségei, a hálózati ellátottság hiányosságai és fragmentáltsága, a megfizethető árú eszközök hiánya, a szolgáltatói iparág túlzott sokszínűsége és összehangolatlansága, a nyelvi támogatások sok helyen nem léteznek – és mindezek következtében a felhasználói bázis fejletlensége.

A fejlesztői bázis létrehozásában a Facebook legfontosabb partnere az Ericsson, akik közölték, hogy az új labor várhatóan 2014 második felében nyílik meg a Facebook kaliforniai campusán, Menlo Parkban. Az Ericsson bejelentése szerint a kezdeményezés a mindenki által elérhető internet egyik legfontosabb fizikai akadályát segít majd eltávolítani: a fejlesztők ma jellemzően csak a saját fizikai elhelyezkedésük hálózati környezetéhez rendelkeznek hozzáféréssel – a fogyasztók viszont különböző hálózati környezetben (2G, 3G, 4G, wifi), többféle mobil operációs rendszeren, illetve számos különböző eszközön használják a hálózatot, ami elképesztő összetettséget jelent a fejlesztőknek.

Az Ericsson ezért az eszköz- és alkalmazáshitelesítési szolgáltatásaira, valamint mobilhálózatok terén betöltött technológiai vezető szerepére alapozva lehetővé teszi majd a Facebook és az alkalmazásfejlesztők számára, hogy különböző hálózati környezeteket szimulálhassanak a világon bárhonnan. Ez segíti majd őket teszt-mobilalkalmazások és -szolgáltatások kifejlesztésében.

Azóta történt

Előzmények