Egy hiba miatt adatok szivárogtak ki a Facebookról is

A napokban számoltunk be a magyar közösségi oldalt, az iWiW-et érintő biztonsági problémáról, és máris érkezett egy friss hír, ami azt mutatja, hogy ezeknek az oldalaknak a legsérülékenyebb pontja az adatvédelem, hiszen az ilyen szempontból sokat kritizált, a világ legnagyobb közösségi hálóját felépítő Facebook újabb botrányba keveredett.

Az elsők között a TFTS blog számolt be arról, hogy egy rövid időre a Facebook-fiókokhoz tartozó, nem nyilvánosnak szánt e-mail címek váltak olvashatóvá mindenki számára kedden. A nyilvános hozzáférés a tudósítás szerint 30 percig volt lehetséges. A hibát megszüntették, de arról egyelőre nincs információ, hogy hány felhasználót érintett a probléma, sem arról, hogy mi okozta.

A TFTS hivatalos információk híján találgatásokba bonyolódik, s elő is terjesztenek egy valószínűnek tűnő magyarázatot. Ezek szerint a hiba egy frissítés helytelen alkalmazásából eredhetett, ugyanis a Facebook a Connect nevű, a hirdetők számára kialakított szolgáltatását alakította át a napokban – a hirdetők az új elvek szerint könnyebben juthatnak hozzá a Facebook által a felhasználók gépein elhelyezett sütikhez, hogy reklámkampányaik során felhasználhassák a begyűjtött információkat. A könnyítés abból áll, hogy opt-out rendszerben működik az adatgyűjtés: alapértelmezésben zajlik, s ha a felhasználónak ez nem tetszik, le kell tiltania. Ez a bevételek emelkedését célzó lépés összecseng Mark Zuckenbergnek, a Facebook alapító-tulajdonosának nemrég kifejtett véleményével, mely szerint a hagyományos adatvédelmi alapelvek idejétmúltak, szerinte a mai felhasználók az interneten már nem oly kényesek az adataikra, mint korábban.

Azóta történt

Előzmények