Az oroszok már a Facebookban vannak

Az elképesztő méretű gazdasági sikert maga mögött tudó Facebook közösségi oldal kapcsán az elmúlt időszakban többször is röppentek már fel pletykák, s ezek közül az egyiket most meg is erősítették: az orosz székhelyű Digital Sky Technologies (DST) komolyan gondolja a befektetői szándékot, s részvényenként 14,77 US dollárt ajánl a cég alkalmazottainak a törzsrészvényekért, ami azt jelenti, hogy 6,5 milliárd dollárra értékelték fel a világ legnagyobb ilyen típusú vállalkozását.

Hirdetés

A DST májusban már vásárolt 200 millió dollárért elsőbbségi részvényeket, s most úgy döntöttek, hogy újabb 100 milliót szánnak arra, hogy a cég jelenlegi, illetve volt alkalmazottaitól vegyenek még részesedést. A Reuters úgy értesült bizalmas forrásokból, hogy a tranzakciót hétfőn indítják, s folytatják egész augusztusban, majd ezt az információt Jennifer Gill, a DST szóvivője is megerősítette. A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg azt nyilatkozta, hogy elégedett a DST ajánlatával, mivel „sokkal magasabb”, mint azt várta.

Az alkalmazottak és volt alkalmazottak szabadon dönthetnek az eladásról, kivéve a Facebook vezetőit, illetve azokat a tulajdonosokat, akik 5 százaléknál nagyobb részesedéssel bírnak – ennek a megkötésnek törvényi okai vannak.

A mostanáig 4,7 milliárdra becsült Facebook piaci értékének megítélése egyébként roppant ingadozó: a májusi DST-vásárlás 10 milliárd dollárra vitte fel ezt a számot, míg a Microsoft 2007-es részvényvásárlása idején (1,6 százalék) felfutott egészen 15 milliárd dollárig is.

Azóta történt

Előzmények