Hirdetés

A „dislike” gomb nem azt jelenti, hogy „nem tetszik”

Hirdetés

Annyiszor felröppent már a híre, hogy most már nehéz is elhinni, de Mark Zuckerberg a vállalat alapító-tulajdonosa tegnap egy nyilvános ülésen a Facebook központjában bejelentette, hogy oly sok év után elfogadják a felhasználói igényt, és már dolgoznak egy átgondolt „dislike”  gomb és funkció bevezetésén.

Bejelentése szerint már a munka vége felé tartanak, hamarosan indulnak a tesztek. Azt is közölte, hogy az új lehetőség nem egyszerűen a „like” ellentettje lesz, mivel nem szeretnék azt, hogy a vitatottabb bejegyzéseknél lájkolási háborúk alakuljanak ki, mivel ez ellentétes a közösségi oldal koncepciójával. (Ehhez hasonló megoldás egyébként a YouTube-on van, ahol mind a tetszést, mind a nem tetszést ki lehet fejezni, de csak a feltöltött videóval kapcsolatban.)

Ehelyett arra a helyzetre akarnak megoldást találni, mely mindennapos a Facebookon: valaki közöl egy szomorú hírt, ezzel együttérzést vált ki másokból, de azok tartanak a lájkolástól, mert egyrészt kényelmetlenül érzik magukat ettől, másrészt félreérthető. Zuckerberg elmondása szerint az együttérzés kifejezését szeretnék biztosítani, vagyis egy kattintással ki lehessen fejezni: „ez a dolog nem jó”.

A vezető azt is közölte, hogy gondolkodnak egy „hug”, azaz „ölelés” funkció bevezetésén is.

A lájkolás egyébként a Facebook egyik legnépszerűbb funkciója, saját jelentésük szerint naponta 4,5 milliárdszor kattintanak a felhasználók a „like”, „tetszik” gombra.

Azóta történt

Előzmények