Rájár a rúd a Facebookra

Nincs akadálya a csoportos perek indításának az arcképek címkézése miatt, és ez nagyon sokba kerülhet a vállalatnak. Az eddig ügyesen lavírozó Zuckerberg helyzete ingataggá válhat.

Habár Mark Zuckerberg – ügyvédei alapos felkészítése után – viszonylag épségben „megúszta” a Cambridge Analytica botránya miatt elrendelt kongresszusi meghallgatást, úgy tűnik, a viharok nem csillapodnak a közösségi oldal körül – és ha így folytatódik, szaporodhat azon részvényesek száma, akik a hónap elején már bejelentkeztek, és akik a vállalatvezető lemondását szeretnék elérni (ennek jelen pillanatban gyakorlatilag még nincs esélye).

Az elmúlt két napban azonban két esemény is tovább rontotta Zuckerberg helyzetét.

Az egyik az volt, hogy külső nyomásra újra előkerült az úgynevezett „datr sütik” ügye, és erre a vállalatnak reagálnia kellett. Ahogy az IT café is beszámolt róla többször, ez egy olyan módszer, mellyel azokat az internetezőket is követni lehet a weben, akik nem Facebook-felhasználók, de egy olyan oldalt látogatnak meg, ahol a lájkolás lehetősége adott (épp ezért inaktív a Prohardver lapcsalád oldalain alapértelmezésben a lájkolás lehetősége). Ezt a módszert a vállalat 2015-ig tagadta, majd amikor már nem volt más lehetőségük, elismerték, de használatát biztonsági és fejlesztési okokkal magyarázták. A kongresszusi meghallgatáson Mark Zuckerberg kitérően válaszolt az ezt firtató kérdésre, de tegnap kiadtak egy hivatalos közleményt a technológiáról – igaz, ebben semmi újdonságot nem mondtak a korábbiakhoz képest.

A másik, szintén tegnapi hír már sokkal fajsúlyosabb: hatalmas port vert fel néhány éve, amikor a Facebook bevezette a „Tag Suggestions” opciót. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az oldalra ráeresztenek egy arcfelismerő programot, mely kijelöli a feltöltött fotókon az arcokat, majd felajánlja, hogy a felhasználó azonosítsa a látható személyt – vagyis névvel címkézze meg. Mindez a bevezetéskor, 2011-ben óriási visszhangot váltott ki, ugyanis ez alapértelmezésben be volt kapcsolva, így a Facebook kénytelen volt meghátrálni, változtattak a gyakorlaton, Európában pl. ideiglenesen ki is kapcsolták a funkciót. De ez nem volt elég, mivel az amerikai Illinois államban tavalyelőtt felhasználók egy kitartó csoportja perre vitte az ügyet kissé kibővítve: azzal vádolták a közösségi oldalt, hogy törvénytelenül gyűjtenek és tárolnak biometrikus adatokat.

Ez az utóbbi eljárás tegnap ért új lépcsőre, mégpedig a Facebook számára meglehetősen fenyegető eredménnyel: egy San Franciscó-i szövetségi bíróság kimondta, hogy a felhasználók jogosan indíthatnak csoportos pert (class action) a biometrikus adatgyűjtést szabályozó törvény megsértése miatt, vagyis azért, hogy a képen szereplő személy engedélye nélkül használták az arcfelismerő programot. Ez azt jelenti, hogy – mivel a károsultak minden egyes jogosulatlan letapogatás után ezer és ötezer dollár közötti kártérítést kérhetnek – egy kiterjedt csoportos per kapcsán – márpedig ennek az Egyesült Államokban nagy hagyományai vannak, külön ügyvédi irodák szakosodtak rájuk – a Facebook akár dollár milliárdokat is fizethet.

Azóta történt

Előzmények